Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пенсионери без пари заради атака по пощите, вицепремиерката даде тел. да се оплакват

Общество

Пенсионери без пари заради атака по пощите, вицепремиерката даде тел. да се оплакват

Пенсионери без пари заради атака по пощите, вицепремиерката даде тел. да се оплакват - Tribune.bg
Снимка:

Виновни за кибератаката срещу „Български пощи“ били „последните 10 години неглижиране“

Хаос с изплащането на пенсиите и великденските надбавки, заради кибератака срещу компютърните системи на „Български пощи“, предизвика напрежение в Страстната седмица. Въпреки уверенията, че възрастните хора няма да бъдат засегнати, заваляха сигнали, че в много населени места граждани са оставени без дължимите им пари. Засегнати се оказаха всички потребители на определени пощенски клонове.

От Министерството на електронното управление заявиха, че знаят за проблема и работят за изясняването му, а ресорният вицепремиер Калина Константинова обясни, че изплащането за всички е гарантирано.

Според Константинова обаче, през последните 10 години киберсигурността на „Български пощи“ е била системно неглижирана, което е и причината за безпрецедентната криза. „От първия ден на нашето управление ние говорим за модернизация на пощите и вече сме осигурили над 100 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост, от които: - 14 млн. за хардуер, което включва компютри и всички необходими лицензи - 21 млн. за сигурна мрежова свързаност и 8 млн. за сигурност на системите“, успокои тя всички пенсионери, които разчитат на тези пари, за да посрещнат ежедневните си нужди.

Тя призова клиентите на пощите да сигнализират мигновено при отказ да им бъдат изплатени пенсиите на стационарен телефон – 02 949 32 80.


Топ новини

виж още
Актуална тема