Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Перперикон“ не били кандидатствали по програмата за културни ценности

Общество

„Перперикон“ не били кандидатствали по програмата за културни ценности

Перперикон не били кандидатствали по програмата за културни ценности - Tribune.bg
Снимка:

Вече имало 30 одобрени обекта – например 388 000 лв. са за паметника „Бузлуджа“

Новината за липса на финансиране за проучването на „Перперикон“ беше потвърдена от Министерски съвет и Министерство на културата. От властта пуснаха 4 страници обяснения как проучването на значими културни обекти трябвало да е по-прозрачно.

До момента Министерството на културата е съгласувало близо 30 проекта, свързани с консервация и реставрация на недвижими културни ценности на основание чл. 84, ал. 1 и ал. 2 от Закона за културното наследство, като работата по съгласуването на още проекти продължава, обясняват от МК. Кандидатстващите обаче били 150, а предвидените за целта средства за 2022 г. възлизат на общо 3 млн. лв.

Те трябвало да кандидатстват на конкурсен принцип и правилата били „общодостъпни и с ясно разписани критерии за оценка“.

„Перперикон” не били кандидатствали по тази програма.

Зададената посока за избор на приоритетни за проучване обекти с финансиране от държавния бюджет без участието на Министерството на културата е непрозрачна, а поддържането ѝ в дългосрочен план би довело до загуба на доверие в способността да се провежда единна и устойчива държавна политика в областта на културното наследство, тъй като конкурсният принцип няма да бъде спазен, пишат от МК.

Междувременно вече излезли резултатите от сесията за финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности, по която ще бъдат финансирани 49 обекта от недвижимото културно наследство от световно, национално и местно значение. Сред тях са включени дейности по реставрация на иконостаси и иконопоси на общо 18 църкви и манастири на обща стойност над 1 440 000 лв., реставрация на училища, като ОУ „Христо Смирненски” в Пазарджик, за 360 000 лв., на паметника на Бузлуджа, с 388 000 лв., 6 музея и къщи музеи за общо 560 000 лв.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати