Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Петър Колев: Преброяването в РМС е брутален фалшификат

Общество

Петър Колев: Преброяването в РМС е брутален фалшификат

Петър Колев: Преброяването в РМС е брутален фалшификат - Tribune.bg
Снимка:

„Всичко съм очаквал, но че ще бъда свидетел на такъв брутален фалшификат в 2022 г. в една държава, която претендира и ние всички, като нейни граждани искаме да бъдем част от европейската общност, това не можех и да си го представя“. Това заяви пред БТВ Петър Колев от партия „Граждански демократичен съюз“ в Северна Македония по повод преброяването на населението в С. Македония, при което стана ясно, че 3504 граждани са се обявили за българи.

В момента на обявяването на резултатите българите изобщо не бяха споменати. По-късно директорът на статистическата служба Апостол Симовски на въпрос на bTV каза, че те представят само етническите общности, които са част от конституцията.

„Ако погледнете цифрите, единствената общност в С. Македония, която има 2,5 пъти увеличение за последните 20 г. това е българската общност – от 1004 души е станала 3504, докато абсолютните бройки на населението в С. Македония намаляват“, добави Колев.

По думите му в С. Македония по всичко възможни параграфи се опитва да бъде забранено да бъдеш българин.

„За всички общности бяха посочени данните от хората, които живеят в чужбина. Само за българската общност данни за това колко българи от С. Македония живеят в чужбина нямаше“, заяви още той.

„Очаквам реакция от България и се надявам след това преброяване българското общество наистина осъзнава какво е отношението към българската общност в С. Македония и каква е официалната политика на македонската държава към тази общност“, добави Колев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати