Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Петър Москов: Изискванията към спешните отделения бяха свалени по иск, защитаван от Стойчо Кацаров

Общество

Петър Москов: Изискванията към спешните отделения бяха свалени по иск, защитаван от Стойчо Кацаров

Петър Москов: Изискванията към спешните отделения бяха свалени по иск, защитаван от Стойчо Кацаров - Tribune.bg
Снимка:

Ако Петков още днес не се оправи с шефа на касата и „Пирогов“ може да стане като Враца, предупреди той

„Медицинският стандарт за спешна помощ у нас е въведен за първи път през 2015 г. при здравния министър Петър Москов и категорично предвижда, че при пристигане на пациент в спешното отделение - независимо дали с линейка, или докаран от близки, първо се извършва триаж в обособено за целта помещение от лекар. Едва след този преглед, който определя състоянието на пациента, се снемат неговите данни.“ Това разказа пред БТВ бившият здравен министър д-р Петър Москов.

„Част от стандарта обаче беше оспорен от частните болници, а те бяха представлявани пред съда от бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров“, разкри той.

По думите му са паднали нивата на компетентност, инфраструктурата - т.е. има ли триажна зона, няма ли критериите за качество и качествен контрол. По думите на Москов благодарение на група частни болници и Стойчо Кацаров са били занижени изискванията към спешните отделенията на болниците в страната.

„А справедливият български съд обяви, че не може да разбере мотивите на вносителя - това съм аз, да има ясни критерии, по които да се оценява дейността, и ясни параметри, по които да се действа. Е, ако тогава не са разбрали, сега във Враца го разбраха“, коментира бившият министър.

„Има ли ясна политика на държавата какво трябва да прави с големите структуроопределящи болници?“, попита той и предупреди: „Рискът спешното на „Пирогов“ или „Св. Анна“ да се превърнат в нещо като това във Враца е реален, защото тези болници поеха ковид настиска, преструктурираха си отделенията, а частните стоят настрани и следват бизнес плана си.“

Москов припомни думи от декември шефът на НЗОК Петко Салчев, които гласят: „Ако сте работили ковид, за касата вие не сте работили и ви плащаме по-малко.“

„За болницата, в която работя, за декември това са 700 хил. лева по-малко, а за „Пирогов“ – един милион и 700 хил., обясни Москов и определи това като „престъпно от морална гледна точка и лишено от смисъл и управленска логика - да си затворим ковид леглата ли?“

Той се обърна и към премиера Кирил Петков:

„Г-н Петков това, което прави касата - престъпление в полза на частните болници, които се държат като лихварски къщи, а не като болници, ли е политиката на вашето правителство. Ако е така, кажете на тези хора, които умираха по спешните отделения, че тези болници не са вашия приоритет. Още днес направете така, че това престъпление и унижение към последните, които се държат като болници, да се прекрати!“, призова бившият здравен министър.

„Не знам какво ще направите с този директор на касата, аз знам какво бих направил на ваше място.. Но викнете директорите на големите болници, нека ви обяснят, моля ви.  Или ще се променим, или ще бъдем всички като Враца“, завърши Петър Москов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати