Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Петима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация

Общество

Петима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация

Снимка:

Донор е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт

Три трансплантации са били извършени в Александровска болница и във Военномедицинска академия. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/. По-рано днес от ВМА съобщиха, че са извършили чернодробна трансплантация на 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит.

Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

Трите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана на 27 юли от екипа на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив. Донор е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още