Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Петима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация

Общество

Петима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация

Петима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация - Tribune.bg
Снимка:

Донор е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт

Три трансплантации са били извършени в Александровска болница и във Военномедицинска академия. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/. По-рано днес от ВМА съобщиха, че са извършили чернодробна трансплантация на 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит.

Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

Трите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана на 27 юли от екипа на УМБАЛ „Свети Георги“, гр. Пловдив. Донор е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в УМБАЛ „Свети Георги“ от немски екипи от Мюнхен и Берлин.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация граждани.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети