Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Петков: Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% догодина

Общество

Петков: Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% догодина

Снимка:

Трябва да се осигурят по-добри условия и заплащане и за приемните родители, каза социалният министър

Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г. Това обяви социалният министър Бисер Петков след блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.

„Ръстът на средния осигурителен доход, отчитан от НОИ, дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в 3-годишната бюджетна рамка и нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число, е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6%“, поясни министърът, цитиран от „24 часа”. Той обаче уточни, че точният процент ще стане ясен по-късно.

„При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота. През следващата година тя трябва да стане 610 лв. Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че те не трябва да нарастват. Този дебат ще се води, докато нямаме яснота за факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя", обясни още Петков.

Той каза, че трябва да се осигурят по-добри условия и заплащане и за приемните родители. „2000 деца са настанени в приемни семейства. Този труд е специфичен и е 24 часа”, коментира социалният министър по повод исканията на приемни родители за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата "приемна грижа". Те настояват да се регламентира трудът им по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права.  


Коментари (1)

ПЕНСИОНЕР БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ИСКАМЕ ДА СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ ВСИЧКИ СТАРИ ПЕНСИИ СЪС СРЕДНО ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА 2018 ГОДИНА,КОЙ ТО Е 945 ЛЕВА!НЕ НЕ ЗАЛЪГВАЙ С ТИЯ МИЖАВИ 6%. БОРИСОВ НЯМА ДА ТЕ ТЪРПИ ПОВЕЧЕ ДА МУ МЪТИШ ВОДАТА.ТОЙ НЕ ИСКА ЗАРАДИ ТЕБ ДА ЗАГУБИ ГЛАСОВЕТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАРАДИ ТЕБ МИЖАВ МИНИСТЪР!
13.09.2019 13:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив