Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Петя Аврамова: Тол системата у нас ще е с най-ниските тарифи в Европа

Общество

Петя Аврамова: Тол системата у нас ще е с най-ниските тарифи в Европа

Снимка:

Системата тръгва на 1 март, но само с маршрутни карти

Регионалният министър Петя Аврамова заяви пред БНТ, че толсистемата у нас ще е с най-ниските тарифи в Европа.

Системата тръгва на 1 март, но само с маршрутни карти. Според министър Аврамова реформата, освен чисто икономически ползи, ще доведе и до излизане на сивия сектор на светло. Тя очерта и отстъпките, които направи правителството, за да се договори с тежкотоварните превозвачи.

„Първата от тях беше да намалим обхвата на системата и да останат за толуване само първи клас пътища и магистрали. Намалихме тарифите, така че стартираме системата на първи март с най-ниските тарифни ставки за тежкотоварния трафик в Европа и с много малък обхват от 3 115 км, което са само магистрали и първи клас пътища. Според бранша с тези тарифи ще постигнем целта, а именно заложените в бюджета за 2020 година 450 милиона лева. Според нас, това няма да се постигне като цел. Затова сме си дали срок три месеца да наблюдаваме системата, да наблюдаваме приходите и ако не отговарят на заложените в бюджета, на 1 юни да коригираме обхвата и тарифите“, заяви Петя Аврамова.

Тя отбеляза, че това е най-мащабната реформа в пътния сектор от над 20 години.

„Една система, която цели първо генериране на повече приходи за пътищата на България, за асфалт, за мантинели, за пътна маркировка, за всичко това, което хората очакват и искат да имат, и в същото време едно справедливо разпределение на тежестта. Знаете, че до момента тази тежест е поета от леките автомобили. Винетните такси, които се заплащат, 2/3 от тях са от лекотоварния трафик и 1/3 от тежкотоварния, който всъщност руши пътищата", допълни тя.

Аврмова подчерта, че се опитват да лавират между икономически, политически и всякакви други интереси„Тази реформа трябва да бъде направена и постепенно ще синхронизираме всички интереси“, категорична е Аврамова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още