Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пикът на третата вълна на COVID се чака около 10 април

Общество

Пикът на третата вълна на COVID се чака около 10 април

Пикът на третата вълна на COVID се чака около 10 април - Tribune.bg
Снимка:

КПП-тата не са ефективни, не е необходим вечерен час в София, смятат здравните власти

Пикът на новозаразените с COVID-19 се очаква около 10 април. Това заяви пред NOVA директорът на спешната болница „Пирогов” проф. Асен Балтов, като се позова на математически изследвания.

„Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици, детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят. Смятам, че наистина трябва да разберем, че има нужда от две седмици със строги мерки”, категоричен беше той.

„За момента не е необходимо налагането на вечерен час в София“, заяви междувременно пред БНТ д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

От началото на годината на територията на София - област има 21 018 положителни случаи, като 9730 са новите само от 1 март.

Проф. Балтов отново подчерта, че вирусът се е видоизменил. „От 46 постъпили в болниците, само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София”, допълни директорът на спешната болница.

Той коментира още, че има все повече пациенти с коронавируса под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лечение в болница. „Всички са с пневмония и се лекуват с антибиотици. Засега няма такива в тежко състояние. През изминалия пик имаше и такива, които се нуждаеха от апаратна вентилация”, обясни проф. Балтов, като добави, че ще се открият още 20 легла за деца в най-голямата спешна болница.

Изправени сме пред ситуацията от края на октомври и началото на ноември миналата година, но тук нещата се развиват по-бързо. Много е сериозно положението, категоричен беше д-р Пенчев.

„Трябва да се направи внимателна оценка на възможностите на всяка една болница като леглова база, структура, персонал, затова РЗИ-София подходи индивидуално към всяко едно лечебно заведение. Натискът е много сериозен, динамиката е много голяма, защото се хоспитализират както хора, докарани с линейки на Спешна помощ, така и лица, които достигат на собствен ход или са изпратени от общопрактикуващите лекари“, допълни д-р Пенчев.

Анализирайки ситуацията констатирахме, че пунктовете на изходите и входовете на градовете не дадоха нужния ефект и сме по-консервативни в рестриктивните мерки, допълни той.

„Надявам се, че ако има бърз темп на ваксиниране, ще намалим сериозно риска от заразяване и до края на юни ще имаме добри резултати”, коментира шефът на „Пирогов“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати