Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пилешкото месо със салмонела е било преработено в колбаси по магазинната мрежа

Общество

Пилешкото месо със салмонела е било преработено в колбаси по магазинната мрежа

Пилешкото месо със салмонела е било преработено в колбаси по магазинната мрежа - Tribune.bg
Снимка:

Не само България е засегната от внос на заразено месо

Близо 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. От началото на годината досега 16 предупреждения за заразено пилешко са достигнали в България по системата за бързо оповестяване. Последното предупреждение е от 2 декември. Полското пилешко месо обаче е преминало през обработка в месопреработвателните предприятия и не е достигнало в суров вид по магазините, а температура над 70 градуса убива бактерията, предава БНТ.

Въпросните 100 тона месо, в които е открита салмонела, са само на един оператор от България, който е внесъл сурово месо от Полша, но не е задължително всичкото това месо да е заразено. Засега от Агенцията по храните не могат да кажат точно какви количества от него са достигнали до пазара, защото тече проверка.

От Агенцията съобщиха, че не само България е засегната от внос на заразено месо. У нас са постъпили 16 предупреждения от началото на годината, а в останалите европейски страни те са 164.

На извънредна пресконференция от Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че заразеното пилешко месо от Полша, вече преработено на колбаси и стигнало да магазинната мрежа у нас, е иззето от щандовете и върнато на предприятията производители. Но част от него е стигнала до потребителите.

Добрата новина е, че голямата част от полското месо е внасяно за преработка и под формата на колбаси е постъпило в търговската мрежа. А веднъж претърпяло термична обработка, то не е заразно.

До момента от здравното министерство не са изпратили информация за заболели от салмонела хора у нас до Агенцията за безопасност на храните.

Навлизайки в човешкия организъм, салмонелата причинява гадене, повръщане, болки в корема, разстройство, висока температура, главоболие. Това са симптоми, характерни за хранително отравяне. Но температура над 70 градуса убива бактерията, така че сготвеното месо не е опасно и не може да ни зарази.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати