Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пилотите за спешните хеликоптери, които се обучаваха в Италия, се прибират днес

Общество

Пилотите за спешните хеликоптери, които се обучаваха в Италия, се прибират днес

Пилотите за спешните хеликоптери, които се обучаваха в Италия, се прибират днес - Tribune.bg
Снимка:

Първата група български пилоти, които заминаха на обучение за системата за спешна медицинска помощ по въздух, се завръщат днес от Италия, съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Той потвърди, че първият хеликоптер трябва да е наличен до края на годината, събощава БНР.

Шестимата пилоти за системата за спешна медицинска помощ по въздух ХЕМС, които заминаха преди две седмици, са преминали обучение в Италия на същия тип хеликоптер като тези, които ще бъдат доставени у нас.

Заедно с тях са и трима инженери, които ще осигуряват поддръжката на летателните средства. 

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обясни, че с това приключва първият етап от тяхното обучение. 

"След като положат изпита съответно, който е за типа теликоптер, трябва да заминат на практическите обучения и се надявам до края на декември, така, както е по договор, да бъде доставен първият хеликоптер в България". 

България трябва да придобие 6 хеликоптера за оказване на медицинска помощ по въздух до средата на 2026 г.  Първият е на фаза изпитание и ще бъде готов до средата на декември. Хеликоптерите ще бъдат базирани на 6 оперативни площадки в страната.

"Всички терени, на които трябва да бъдат изградени оперативни бази, са прехвърлени на Министерство на здравеопазването. Големината на тези терени е между 4 и 5  декара - напълно достатъчно за дейността. Към момента в Министерство на здравеопазването подготвят процедурата за обществената поръчка, която трябва да бъде стартирана до края на октомври и тя е за изграждане на шестта оперативни бази"-

В следващите няколко месеца всички 36 пилоти и 14 инженери, които ще са част от екипите за спешна медицинска помощ по въздух, ще преминат цялостно обучение, каза още министърът на транспорта Георги Гвоздейков


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати