Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Пирогов“ опроверга публикация за „потънали“ 1.3 млн. лв, изнесена от центъра на министър Кацаров

Общество

„Пирогов“ опроверга публикация за „потънали“ 1.3 млн. лв, изнесена от центъра на министър Кацаров

Пирогов опроверга публикация за потънали 1.3 млн. лв, изнесена от центъра на министър Кацаров - Tribune.bg
Снимка:

„Във въпросната статия е изброена само една от доставките. Освен рентгена е купен скенер. Купен е и облак с четири работни станции“, заяви проф. Асен Балтов

Болница „Пирогов“ излезе днес с опровержение на публикация в сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), основан и ръководен доскоро от министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Стойчо Кацаров.

В нея се твърди, че ръководството на УМБАЛСМ „Пирогов“ е взело 2,5 млн.лева за рентген, а той всъщност струва 1,15 млн. лева.  

Проф. Асен Балтов – директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, опроверга тази информация, като заяви, че освен рентгена, са  купени  скенер и облак с четири работни станции, като сумата дори надхвърля отпуснатите средства от Министерски съвет.

От болницата публикуваха окончателен отчет за предоставените средства, внесен в Дирекция „Търговски дружества и собственост“ към Министерство на здравеопазването. От него става ясно, че освен дигиталният рентген са закупени и компютърен томограф, както и работна станция за визуализация и постобработка на медицински образи и цялата апаратура е на обща стойност 2 454 000 лв.

Статията със заглавие „Да закръглим на 2 милиона“ беше публикувана на 18 май от Центъра за защита правата на пациента (ЦЗПЗ).

От нея става ясно, че с решение от 13 август м.г. на Министерския съвет (МС) са одобрени допълнителни разходи на стойност 2 454 000 лв.  по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. за „закупуване, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на апаратура за диагностика и интервенционални изследвания за нуждите на „УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“ ЕАД“.

„До колко трансферът към „Пирогов“ отговаря на приоритетите на програмата е едно на ръка. Но по-важното е, че към датата на издаване на постановлението на Министерски съвет, вече има стартирана обществена поръчка за „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална дигитална рентгенова система за диагностични и интервенционални изследвания“, пише още в статията.

В разследването на ЦЗПЗ се уточнява уточнява, че:

„Обявлението за ОП е от 15 юни 2020 г. и към датата на отпускане на средствата приключва. Договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална рентгенова система е подписан на 25.08.20 година, 12 дни след постановлението на Министерски съвет с единствения кандидат и с крайна цена 1 150 182 лв. с ДДС. Цената включва доставка, монтаж въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и всичко останало“.

По този начин от Центъра за защита на правата в здравеопазването открито обвиниха ръководството на „Пирогов“, че си е купило дигитален рентген за малко над 1,15 млн. лв., а МС е превел за същия апарат 2,4 млн. лв. В публикацията се посочва, че за разликата до 2,4 млн. лв. т.е. 1,25 млн. лева няма данни нито за какво са похарчени, нито защо изобщо са отпуснати.

Реакцията от страна на „Пирогов“ не закъсня:

„Явно на някои хора не им харесва, че Пирогов се променя отвътре и отвън! В болницата се лекуват годишно повече от 30 000 здравно неосигурени пациенти по спешност и над 500 без здравни осигуровки остават на стационарно лечение! Дали може да си позволим харчене на публични и целеви средства неправомерно? Статията и препечатката показват явно непознаване на механизмите на заплащане с целеви средства!!!“. Това написа по този повод в профила си във Фейсбук преди дни директорът на УМБАЛСМ „ Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

Справка в Агенцията за обществени поръчки сочи, че на 11-ти юни миналата година е обявена не една, а три обществени поръчки за образна диагностика, като общата им прогнозна стойност е почти 2,5 млн. лв. с ДДС, съобщава Actualno.com

Едната е за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална дигитална рентгенова система за диагностични и интервенционални изследвания. За доставчик е определена фирмата „Соломед“ ЕООД с оферта за рентген „Multitom Rax“, производство на Siemens, на стойност 1 150 182 лв. с ДДС. Втората е за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на един компютърен томограф. Същата фирма е кандидатствала и е одобрена да осигури скенер „Somatom go. Top“, произведен от Siemens, срещу 1 159 980 с ДДС. Третата е за надграждане на мултимодална работна станция за визуализация и постобработка на медицински образи към компютърен томограф. Печели я „Соломед“ с оферта от 143 998 лв. с ДДС. Впоследствие се сключва и четвърти договор с фирмата „К Кънстракшън“ ЕООД за изграждане на помещение за монтиране на апаратурата. Контрактът е на стойност 442 593 лв. с ДДС. Тоест, заедно с помещението, в което да се монтира новозакупената система от рентген и скенер с работна станция за визуализация и постобработка на медицинските образи, вложената от „Пирогов“ сума възлиза на 2,9 млн. лв. с ДДС.

„Във въпросната статия е изброена само една от доставките. Освен рентгена е купен скенер. Купен е и облак с четири работни станции“, потвърди проф. Асен Балтов – директор на УМБАЛСМ „Пирогов“.

Той уточни, че целта на този „облак“ е като се направи самото изследване, то да се качи в съответните апликационни програми.

„Искате да видите примерно дали има COVID-19 на белия дроб, включва се тази програма и тя ви показва. Искате да видите съдова програма, веднага ви се подава. Искате да видите 3D-реконструкция, прави го. Всичко това се слага в облак и по тези образи може да се работи едновременно от четири места. Даже имаме увеличение на капитала с тази сума, което е направено с подпис на министър Ангелов. Направени са помещения за монтиране на самите машини. Те са по-особени, тъй като има специфични изисквания на Агенцията по ядрено регулиране за обезопасяване. И рентгенът работи, и скенерът работи. Нашите пациенти минават през тази апаратура. Всичко е разплатено“, каза още проф. Балтов. Той добави, че сумата с ДДС е по-висока от тази, която е отпусната на здравното ведомство, като доплащането е от „Пирогов“. По думите му, публичните средства са похарчени изцяло по предназначение.

Остава въпросът защо сайтът на служебния здравен министър заблуждава хората.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати