Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пламен Димитров: Инфлацията ще стигне 20%, минималната заплата трябва да е 800 лв.

Общество

Пламен Димитров: Инфлацията ще стигне 20%, минималната заплата трябва да е 800 лв.

Пламен Димитров: Инфлацията ще стигне 20%, минималната заплата трябва да е 800 лв. - Tribune.bg
Снимка:

„Смятаме, че инфлацията ще стигне 20%. Минималната заплата трябва да е 800 лв., добре е да стане октомври. Хлябът няма да поевтинява повече, а дори е възможно да поскъпне. Цената на пшеницата от идната реколта е много по-скъпа от миналогодишната“, това коментира пред БТВ председателят на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му дървата са скочили със 70% за година.

„Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ“, каза Димитров.

Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60%  за август вероятно ще се утвърди от КЕВР. Той подчерта, че ще трябва да се използва по-малко газ с 15%, нещо което иска и Европейският съюз.

„Аз не мога да кажа дали можем да се върнем към „Газпром“. Експертите обаче препоръчват да се върнем към „Газпром“ докато не се изпълни договора си. Трябва да се намери алтернатива“, добави Димитров.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината. „Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 млн. лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 млн. лева, имаме около 250 млн. лева, които липсват“, каза Димитров.

Според него, служебният премиер Гълъб Донев е разумен и диалогичен човек.

„Смятам, че ще чуе всички аргументи, които водят до успокоение на държавата. Двете неща поисках от служебния премиер. Това са гарантиране на плащанията за енергийните помощи към бизнеса и потребителите и гарантиране на цена за топлото през зимата“, добави председателят на КНСБ.

Сред темите, които Димитров предлага да бъдат обсъдени, е необходимостта от още една актуализация на държавния бюджет.

„Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023. Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията“, уточни Димитров.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати