Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Планински спасители свалиха ранените туристи от Балкана

Общество

Планински спасители свалиха ранените туристи от Балкана

Снимка:

В продължение на 11 часа спасителите са оказвали помощ на четирима души

До късно снощи продължи спасителната акция в Стара планина, където планински спасители свалиха на носилки двама тежко пострадали туристи, съобщи БНТ. За два дни пострадалите в района на Северен Джендем туристи са 7. За съжаление има един починал. Трагичният инцидент е от вчера следобед. Тогава двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент – единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 метра. Малко по-късно е установена смъртта му.

При друг инцидент човек пострада при падане в района на връх Млечния чал. Млада жена пък подаде сигнал за нейн приятел, който паднал в улей отново по трасето на кабела. Непосредствено още двама туристи пропадат в улей един след друг, и двамата са извадени един по един до лятната пътека за връх Ботев.

Директорът на Планинската спасителна служба Иван Нешев съобщи, че в продължение на 11 часа са оказвали помощ в планината на четирима души.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още