Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Планински спасители свалиха ранените туристи от Балкана

Общество

Планински спасители свалиха ранените туристи от Балкана

Планински спасители свалиха ранените туристи от Балкана - Tribune.bg
Снимка:

В продължение на 11 часа спасителите са оказвали помощ на четирима души

До късно снощи продължи спасителната акция в Стара планина, където планински спасители свалиха на носилки двама тежко пострадали туристи, съобщи БНТ. За два дни пострадалите в района на Северен Джендем туристи са 7. За съжаление има един починал. Трагичният инцидент е от вчера следобед. Тогава двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент – единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 метра. Малко по-късно е установена смъртта му.

При друг инцидент човек пострада при падане в района на връх Млечния чал. Млада жена пък подаде сигнал за нейн приятел, който паднал в улей отново по трасето на кабела. Непосредствено още двама туристи пропадат в улей един след друг, и двамата са извадени един по един до лятната пътека за връх Ботев.

Директорът на Планинската спасителна служба Иван Нешев съобщи, че в продължение на 11 часа са оказвали помощ в планината на четирима души.

От ПСС казват, че причина за всички инциденти в първите два дни на година е главно подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати