Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Планинските спасители откриха невредим мъж, излязъл на разходка с шейна в Осоговската планина

Общество

Планинските спасители откриха невредим мъж, излязъл на разходка с шейна в Осоговската планина

Снимка:

Отряд от Планинската спасителна служба в Кюстендил успява да открие мъж, който се изгубил в Осоговската планина. Във Фейсбук страницата на Спасителната служба бяха публикувани подробности за тежката акция.

Вчера около обяд мъж на 32 години излиза да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Качва се на връх „Човека” и от там се спуска към „Лева река”. В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112.

Организира се спасителна акция, в която вземат участие 11 човека, а още трима са в готовност да се включат. До пострадалият достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон „Превала“. От там го поема втората група, която го евакуира до х. Осогово, където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

 Пострадалият разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край.

Публикуваме тази информация не за да критикуваме пострадалия, а всеки който обича планината и иска да пребивава в нея, да си направи изводи за себе си и да не повтаря вече допускани грешки.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още