Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Плащането на битови сметки с ваучери се оказа невъзможно

Общество

Плащането на битови сметки с ваучери се оказа невъзможно

Плащането на битови сметки с ваучери се оказа невъзможно - Tribune.bg
Снимка:

Плащането на сметки за ток, вода и парно с ваучери за храна се оказа невъзможно, съобщава в. "Сега".

От началото на април бе разширен обхватът на предоставяните от работодателите купони, но електроразпределителните дружества, ВиК операторите и топлофикациите не желаят клиентите им да се разплащат с тях.

"Софийска вода", ЧЕЗ и "Топлофикация София" заявиха, че не проявяват интерес към ваучерите, защото масово абонатите им се разплащат през интернет, а не на каса, са отговорили на запитването на медията от Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ).

От АОВХ са направили опит да организират фирмите за битови плащания, от рода на Easy pay, да приемат ваучери, но от финансовото министерство не са разрешили - по закон разплащането с ваучери трябва да става директно с доставчика на услугата.

Законова промяна при актуализацията на бюджета от 1 юли обаче така и не последвала, въпреки разговорите на асоциацията с депутати и разясняването на проблема. Така хвалбите на управляващите как са подпомогнати хората да посрещат сметките си при тази висока инфлация, са напразни.

Единични театри обаче са се възползвали от възможността с познатите ваучери за храна да се заплащат и билети за представления и са сключили договори с някои оператори, съобщиха от АОВХ. Подобна опция има и за посещения на кино, музеи, галерии, но и от тяхна страна активността е много слаба.

От 1 юли с актуализацията на бюджета се появи още една възможност - с ваучери да се заплащат и туристически настанявания в хотели. Още преди да влезе в сила законовата промяна (актуализацията бе обнародвана на 5 юли) хотелиери са заляли със запитвания асоциацията на операторите за храна за сключване на договори. Тепърва обаче предстои Министерството на туризма да проведе комуникационна кампания, за да популяризира сред работодатели и хотелиери тази възможност. От една страна се очаква, мярката да намали разходите на потребителите за почивка, от друга - да подпомогне туристическият бранш, който продължава да изпитва затруднения след избухването на ковид-пандемията и войната в Украйна.

От началото на април бе направено съществено увеличение на тавана на месечната сума, която може да получи един работещ - от 80 на 200 лв. Завишена бе и годишната квота за ваучерите за храна до 1 млрд. лв. до края на годината. За сравнение през 2021 г. тя бе 390 млн. лв.

Над 60% от работодателите са заявили, че до края на годината ще завишат над 80 лв. месечната сума на своите служители, показва проучване на клиентите на един от операторите - "Содексо България". Половината от тези фирми са обявили, че ще достигнат тавана от 200 лв.

Ваучерите са освободени от данъци и осигуровки, както за работниците, така и за работодателите. В много фирми те са неотменна част в бонус пакетите към заплатите на персонала.

Ваучери за храна получават 450 000 души, а стойността им за миналата година е била 390 млн. лв. Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова нееднократно акцентираше на тази придобивка за работещите с актуализацията на бюджета, както и на увеличаването на сумата до 200 лв.

 


Етикети сметки
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати