Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
 1. Начало
 2. Общество
 3. Плаващото сметище в Искър вече е напълно разчистено

Общество

Плаващото сметище в Искър вече е напълно разчистено

Плаващото сметище в Искър вече е напълно разчистено - Tribune.bg
Снимка:

От водата са извадени общо 560 т битов отпадък и 160 кубика дървета

Плаващото сметище в река Искър, което се образува на стената на ВЕЦ „Своге“, вече е напълно разчистено. От водата са извадени общо 560 тона битов отпадък и 160 кубика дървета. „Това е планина от боклуци, това не е само битов отпадък. Поставят се много въпроси дали не следва да се направят някакви оградителни съоръжения, за да се улавят боклуците“, каза пред bTV кметът на Своге Илия Богданов.

Областният управител на София Илиян Тодоров заяви, че от отпуснатите от Министерския съвет средства за почистването на сметището са останали 35 хил. лева, които ще бъдат върнати обратно. „И в момента има отделни бутилки, които рано или късно пак ще дойдат тук на стената на ВЕЦ-а“, коментира представителят на съоръжението Васил Шуманов.

До замърсяването се стигна след продължителните валежи в България и последвалите наводнения.

БГНЕС                             БГНЕС

Вчера премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната.

„Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха.

Премиерът Борисов отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“.

Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление.

Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.                                                                                                                                                


Коментари (1)

Всички герберски свински да се окъпят в сметището.
25.01.2021 12:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема