Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. По-дълъг период за изплащането на пенсиите - от 7 до 23 април

Общество

По-дълъг период за изплащането на пенсиите - от 7 до 23 април

Снимка:

"Български пощи" приоритетно обслужват клиенти над 60г. до 12 часа

Изплащането на пенсиите за м. април 2020 в пощенските станции ще започне на 7 април и ще приключи на 23 април, съобщават от "Български пощи".

Предвид въведеното извънредно положение у нас графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23 април включително.

Според Постановление на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40,00 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363,00 лв. включително. За тази цел правителството ще отпусне допълнителни 49 840 000 лв. на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2020 г.

С цел опазване на здравето на клиентите и на служителите ръководството на „Български пощи“ апелира стриктно да се спазват изготвените графици за изплащане на пенсии.

Графиците са налични във всяка пощенска станция като пенсионерите следва да спазват наложения ред при влизането в салоните на пощенските станции за изплащане на пенсии, да са на безопасно разстояние един от друг /мин. 2 метра/; да носят предпазни средства – маски и ръкавици.

В случай, че клиентът е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на месечната си пенсия, след подаване на заявление в пощенската станция, където се получава пенсията, „Български пощи“ може да я изплати в дома на пенсионери над 68 години. Освен това пенсията може да получи и упълномощен представител на пенсионера, след предоставяне на еднократно изрично пълномощно или нотариално заверено такова. От „Български пощи“ посочват, че могат да изплатят пенсията и добавките към нея, ако са до двукратния размер от социалната пенсия за старост, без пълномощно, на съпруг /съпруга/, на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество като представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера.

Във връзка с обявеното извънредно положение, за периода на изплащане на пенсиите в пощенските станции ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа, съгласно приложените графици.

Клиентите под тази възраст, както и тези, на които се налага да бъдат обслужвани извън графика за пенсии, трябва да посещават пощенските станции извън този времеви диапазон.  

 

   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема