Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сачева: От 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя по закона за личната помощ и по закона за социални услуги

Общество

Сачева: От 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя по закона за личната помощ и по закона за социални услуги

Снимка:

Сачева: Заплатата на личните асистенти от догодина ще стане 930 лева

С около 200 лв. повече ще получават личните асистенти от 1 януари следващата година. Това обяви социалният министър Деница Сачева на брифинг по повод промени в Закона за личната помощ.

Увеличение на заплатите на личните асистенти работещи на 8 часов работен ден ще има. От януари следващата година личен асистент ще може да получава 930 лв., а не както до сега 730 лв.Това ще се случи след увеличаването на минималната работна заплата.

„Законът за личната помощ трябва да действа съвместно заедно със Закона за социалните услуги. Предвидените средства за 2021 година са над 214 млн. лева за лични асистенти, а по Закона за социалните услуги сме заложили още 85 млн. лева също за асистентска услуга“, съобщи Сачева.

По думите й това ще гарантира, че от 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя както по закона за личната помощ, така и за социални услуги.

„Законът за личната помощ е за всички групи хора с увреждания, 8% от хората, които го използват са деца“, подчерта министър Сачева.

Всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления за това биха могли да го направят както в рамките на следващите месеци, така и след 1- ви януари 2021”,  каза още тя.

Според зам.социалнят министър Адриана Стоименова е важно да има подобрения на Закона за личната помощ, да се завиши контрола и качеството на услугите. Общините ще имат права да упражняват контрол."Внасяме промени, с които искаме да направим някои подобрения, така че той да бъде по-приложим и да отстраним някои слабости, които сме констатирали", каза още тя.

Ползватели на Закона за личната помощ са всички хора с увреждания, не само децата. Към момента 8% са децата с асистент, останалите са възрастни хора, поясни Стоименова.Право на личен асистент ще имат и лица с над 70.1 % увреждания до 89.9% обяви зам.-социалния министър Адриана Стоименова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още