Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. По инициатива на ВМРО: Столична община работи по програма за образована раждаемост

Общество

По инициатива на ВМРО: Столична община работи по програма за образована раждаемост

Снимка:

Помощите трябва да бъдат обвързани със степента на образование на родителите, а целта е да бъде стимулирано отговорното родителство

Постоянните комисии на Столичния общински съвет започнаха да разглеждат доклада на Патриотите за приемане на програма за насърчаване на раждаемостта. Докладът беше внесен през януари 2020 година и е преминал през процедурата за обществени обсъждания. Вносители са общинските съветници от ВМРО Карлос Контрера, Михаил Петров, Владимир Митов и Димитър Антов. Документът е подписан и от Борислав Иванов. В него се предлага Столична община да приеме механизъм за еднократна финансова помощ за раждане на първо, второ и трето дете, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Според проекта размерът на помощта трябва да е обвързан със степента на образование на родителите. След приблизително година докладът влиза по комисии. Постоянната комисия „Бюджет и финанси“ на Столичен общински съвет разгледа предложението на първо четене и поиска детайлна информация за броя раждания на територията на Столична община, както и за данните по райони.

Карлос Контрера запозна комисията с предложения на граждани, според които е добре документите да се подават не на „Московска“ 33, а в районните администрации. Приблизителният разчет показва, че ежегодно в София се раждат около 13 000 деца, а по предложената формула общият размер на помощта на годишна база ще бъде около 8,2 млн. лв. Бяха поискани справки от ЕСГРАОН за периода 2012-2020 г., като в следващите седмици ще бъдат обсъдени и механизмът и размерът на еднократната помощ.

На заседанието Карлос Контрера заяви, че разглеждането на доклада е знак, че Столична община все по-активно започва да се занимава с демографската политика. Според него това е политически, социален механизъм за подпомагане на семействата. Той смята, че тази еднократна финансова помощ е възможност за насърчаване на раждаемостта. Подобни програми приеха и други български общини с цел мерки срещу демографската криза. Председателят на „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет аргументира въвеждането на образователния критерий с идеята да се стимулира грамотната, образованата раждаемост, а не да се насърчават т.нар. фабрики за деца, които обикновено са дело на малограмотните или неграмотни слоеве от населението.

В следващите седмици се очаква окончателното решение на постоянните комисии, а след тяхното произнасяне програмата трябва да се разгледа в залата на Столичния общински съвет.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема