Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София по примера на Париж дава възможност за пряко участие на гражданите при избора на проекти

Общество

София по примера на Париж дава възможност за пряко участие на гражданите при избора на проекти

София по примера на Париж дава възможност за пряко участие на гражданите при избора на проекти - Tribune.bg
Снимка:

В рамките на 1,5 млн. лева може да реализираме един или няколко проекта, това ще зависи от избора на гражданите, обясни Фандъкова

Столичната община стартира специална програма „София избира“ за събиране на идеи, които кметството ще реализира. Освен, че самите идеи ще идват от граждани и техните организации, след това софиянци ще гласуват и така с вота си ще определят кои проекти да се реализират. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите й по този начин граждански и творчески организации ще се включат във формирането на част от бюджета на София - определяне на инвестиционната програма за 2021 г. Необходимо е гражданите да представят идеен проект – визуализация на идеята си и приблизителната му стойност.

„По примера на Париж предоставяме възможност за пряко участие на гражданите при избора на проекти, които да бъдат реализирани в града. Гражданите предлагат и избират, а общината реализира тези проекти. В рамките на 1,5 млн. лева може да реализираме един или няколко проекта, това ще зависи от избора на гражданите“, обясни Фандъкова.

Тя посочи, че през годините общината е разработила 7 програми за реализиране на външни проекти на обща стойност 4 млн. лева.

Нова програма на Столична общинаНова програма на Столична община

От днес на специално създаден имейл - sofia.izbira@sofia.bg граждани и организации могат да подават предложения, които трябва да са с приблизително остойностяване. Срокът е до 25 октомври. Експерти ще разгледат всички предложения и ще се изберат тези, които могат да бъдат реализирани през 2021 г. Ще отпадат само проекти, които например попадат в частна собственост или пък са доста по-скъпи от бюджета на програмата. Всички останали ще бъдат представени и гражданите ще могат да гласуват кой или кои от тях да се реализират следващата година.

Гласуването ще бъде в интернет и ще стартира на 1 ноември. То ще продължи до края на ноември. Ще може да се гласува само с един глас, като вероятно ще се въведе някаква идентификация - може би телефонен номер, уточни зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

„Ние имаме два основни параметъра – единият ще бъде геолокация, за да сме сигурни, че хората, които гласуват са в София, и вторият – да направим максималното да имаме уникалност на гласуването. Един гражданин да може да гласува веднъж“, обясни Генчо Керезов.

Общината вече е готова с няколко проекта, получени от граждани и различни организации, които ще включи в гласуването. Първият е на природен парк „Витоша“ за изграждане на заслон, кът за отдих и изгледна площадка на Копитото. Друг проект, получен от млади хора, е за изграждане на детски парк в квартал „Младост“. Третото предложение е от страна на Българската скейтборд федерация – става въпрос за свободна за достъп скейт площадка в парк „Надежда“. И четвъртото - по идея на бизнеса и архитекти е за реконструкция на ул. „Будапеща“ с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и снимки.       

Фандъкова представи новата програмаФандъкова представи новата програма

                                                                                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Първата ми идея, самоковската к@@ва да си ходи в Самоков, и да сади картофи.
05.10.2020 14:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети