Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. По-строги мерки в училище: Задължителни маски за учители и големи ученици

Общество

По-строги мерки в училище: Задължителни маски за учители и големи ученици

По-строги мерки в училище: Задължителни маски за учители и големи ученици - Tribune.bg
Снимка:

Скоро ще бъде издадена заповед за промяната

Маските за учителите и ученици над началния курс да станат задължителни като скоро ще има заповед, каза на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ще има мерки, които ще бъдат допълнително въведени, защото указанията на министерството на образованието за училищата имат пожелателен характер и е оставено в ръцете на директорите и ръководствата да преценяват кое до се изпълнява, допълни той. 

„Да спрем събирането на деца чрез смесване на паралелките. Когато си непрекъснато в клас с едни 20 или 30 деца, ти можеш да отидеш на друго място със същите деца, но през цялото време те да са в училище с маски и след това на един курс по танци или нещо друго, ги съберем от няколко училища, се губи ефектът от мерките. Ще издадем заповед относно препоръките на МОН, за да станат задължителни на национално ниво“.

По думите му вирусът циркулира и в домовете ни, и на улицата, и в училищата, така че ротационният принцип на учене не би бил особено ефективен.

„Това, че за момента ще учат половината класове, пък после другите, минимално намалява риска, но не може да реши проблема генерално“, допълни Кунчев.

Здравният инспектор още веднъж каза, че само ваксините са оръжието, което да ни извади от порочния кръг от поставяне на мерки и тяхното неспазване, което евентуално да натовари здравната система.

По думите му сега по-важното е да се спазват мерките, но все пак ако в страната заразените стигнат 500 на 100 000, вероятно ще трябва да се въведат допълнителни мерки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати