Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. По вариант 1 пишат седмокласниците на НВО по математика

Общество

По вариант 1 пишат седмокласниците на НВО по математика

По вариант 1 пишат седмокласниците на НВО по математика - Tribune.bg
Снимка:

Над 110 хил. седмокласници и десетокласници се очаква да се явят днес на националното външно оценяване по математика

По вариант 1 пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по математика, което започna в 10:00 часа.

Изпитният вариант, от два възможни, беше изтеглен по-рано днес в Министерството на образованието и науката (МОН), в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

Над 110 хил. седмокласници и десетокласници се очаква да се явят днес на националното външно оценяване по математика. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат. Учениците ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика учениците могат да използват свитък с формули.

Изпитът по математика за повече от 60 хил. седмокласници продължава 150 минути. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9:30 часа.

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три задачи изискват разширен свободен отговор – да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки. Изпитът продължава 90 минути, уточняват от МОН.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати