Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почина акад. Михаил Виденов-един от най-популярните и признати български езиковеди

Общество

Почина акад. Михаил Виденов-един от най-популярните и признати български езиковеди

Почина акад. Михаил Виденов-един от най-популярните и признати български езиковеди - Tribune.bg
Снимка:

На 80-годишна възраст почина акад. Михаил Виденов, който е един от най-популярните и признати български езиковеди с международна известност. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Виденов е роден на 10 април 1940 г. в София. През 1964 г. завършва „Българска филология“ в Софийския университет, където става редовен аспирант и асистент. През 1969 г. защитава кандидатска дисертация, а през 1988 г. е избран за „Доктор на филологическите науки“. През 1977 г. защитава докторат и в Карловия университет в Прага. През 1981 г. е избран за доцент, а през 1989 г. - за професор по съвременен български език /социолингвистика/, през 2004 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2008 г. - за академик.

Акад. Михаил Виденов е основоположник на социолингвистичното направление у нас и е пионер в проучването на градската реч.

Автор е на оригинална методика за проучването на градските говори. Има повече от 350 научни публикации, отпечатани у нас и в чужбина, включително на 24 книги. Автор е и на над 100 научно-популярни публикации. Акад. Виденов създава поколения от млади специалисти с интерес към социолингвистиката и с практическа подготовка за изследвания и приноси в тази област. Той има зад гърба си различни награди и отличия, между които награди на СУБ за високо научно постижение за книгата „Социолингвистика“ и за книгата „Езикът и общественото мнение“, награда от БАН и от Софийския университет за принос в съвременното езикознание за книгата „Социолингвистическо проучване на град Велико Търново", както и на други награди.

Поклонението ще се състои на 05 април 2021 г. (понеделник) от 10.30 ч. в Ритуалната зала на централните Софийски гробища.

Поклон пред светлата му памет!


Последвайте ни в Google News

 

Етикети кончина
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати