Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почина д-р Радислав Наков, осъдил МУ-София за дискриминация

Общество

Почина д-р Радислав Наков, осъдил МУ-София за дискриминация

Снимка:

Заради заболяване от рак университетът му отказа асистентско място

Д-р Радислав Наков, който осъди Медицинския университет в София за дискриминация, загуби битката с рака. Той страдаше от клетъчен лимфом, с който се бореше от няколко години.

32-годишният лекар бе определян за една от бъдещите надежди в гастроентерологията. За загубата му стана ясно от съболезнования на именити у нас лекари като проф. Ивайло Търнев и проф. Костадин Ангелов, споделени в профилите им във Фейсбук.

Въпреки заболяването си, д-р Наков остана деен и активен и не спря да се развива в професионалния си път. Само преди седмици ръководен от него екип, разработил български проект за гайдлайн, спечели грант на UEG – United European Gastroenterology.

Младият лекар създаде и разви единствената в България платформа, създадена от лекари за лекари - Medical News. Д-р Наков бе сред малкото медици с интереси в областта на болестта на Крон и улцерозен колит.

Името му стана по-известно в края на 2019 г., когато самият той в социалните мрежи сподели, че се явил на конкурс за асистент в Катедрата по гастроентерология към Медицинския университет в София, но изрази съмненията си, че не го е спечелил, защото е болен.

В личен пост в профила си във Facebook той разказа подробно цялата история, като посочи, че няколко пъти е бил съветван от членовете на изпитната комисия „да си гледа здравето“.

„В допълнение членове на журито са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо това, че съм си подал документите за конкурса, защото съм бил болен. На 31 октомври се проведе изпитът. По регламент е анонимен и бяхме четирима кандидати за три места. Един от кандидатите напусна изпита и не остана да чака резултатите, като останахме тримата кандидати за трите обявени места. По време на „анонимното“ проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера“, сподели още тогава д-р Наков. След това той повдига обвинение, което Софийският администртативен съд прие и осъди Медицинския университет в София.

Поклонението пред д-р Радислав Наков ще се състои на 16-ти ноември (вторник) от 13:00 ч. в храм “Света София”, съобщи medicalnews.bg  


Топ новини

виж още

Актуална тема