Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почина известният скулптор Величко Минеков

Общество

Почина известният скулптор Величко Минеков

Почина известният скулптор Величко Минеков - Tribune.bg
Снимка:

Напусна ни известният скулптор Величко Минеков. Това стана малко преди синът му Велислав Минеков да положи клетва като служебен министър на културата.

Величко Иванов Минеков е български скулптор, известен с монументалната си пластика. Той е автор на паметника на Съединението в Пловдив.

От 1964 г. Величко Минеков е преподавател по скулптура в Художествената академия. От 1967 г. е доцент, а през 1975 г. става професор. На следващата 1976 г. е избран за ректор на Академията, който пост заема до 1983 година. По-късно преподава във Великотърновския университет. От 1976 г. е заместник-председател на СБХ.

Творецът е носител на орден "Стара планина" I ст. за цялостен принос към изкуството. 2015г. става първият носител на Национална награда "Константин Величков“ за цялостен принос за развитието на град Пазарджик. Реализира множество монументални паметници в страната и в чужбина. Негови творби се намират в художествени галерии в страната и чужбина, както и в колекциите на Световната организация по изхранването – Женева, Кенеди Център – Вашингтон, кметството на Антверпен, колекциите на Юго Вутен – Белгия, и Петер Лудвиг – Кьолн, и други.

„Напусна ни Величко Минеков. 1928-2022. Опелото е на 5 август (петък) в храм "Свети Седмочисленици" - гр. София от 12:00 часа. Погребението ще е в 14:30 часа на на Централни гробища“, написа министър Мнеков в своя фейсбук профил.
Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати