Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почина легендарната синоптичка Любка Кунчева

Общество

Почина легендарната синоптичка Любка Кунчева

Почина легендарната синоптичка Любка Кунчева - Tribune.bg
Снимка:

На 81-годишна възраст почина легендарната синоптичка Любка Кумчева. Обичана от поколения българи, тя казваше прогнозата времето и работеше за БАН цели 46 години. Работила и в БНТ 20 години.

Любка Кумчева е родена на 8 януари 1942 г. в Асеновград. Израснала е в София. Дълги години пее в хор "Бодра смяна" и в Хора на софийските девойки. През 1961 г. завършва Трето средно училище "Марин Дринов" в София. Висшето си образование получава във Физико-математическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в специалността "Геофизика и метеорология". През 1968 г., след като се дипломира, веднага е разпределена на работа в Националния институт по метеорология и хидрология. Тя работи там в продължение на 46 години до 2014 година, когато се пенсионира.

През 1968 г. Любка Кумчева печели конкурс и става телевизионна водеща на прогнозите за времето в Българската национална телевизия (БНТ). Работи в БНТ в продължение на 20 години - по десет пред камерите и зад кадър. След като напуска БНТ през 80-те години,  продължава да работи в Националния институт по метеорология и хидрология. 

На 21 май 2009 г. за 24 май - Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост, Любка Кумчева е наградена с почетния знак "За заслуги" към Българската академия на науките. /КГ, отдел "Справочна"

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети кончина
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати