Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почина руският посланик, който свали от власт Тодор Живков

Общество

Почина руският посланик, който свали от власт Тодор Живков

Почина руският посланик, който свали от власт Тодор Живков - Tribune.bg

На 5 ноември в Москва на 88 години е починал генералът от КГБ  Виктор Василиевич  Шарапов, предава „24 часа“.

Шарапов е последният посланик на СССР и първият посланик на Русия в България  и изиграва голяма роля в свалянето от власт на Тодор Живков. Той поддържа пряка връзка с Кремъл и лично с Михаил Горбачов в началото на ноември 1989 г., когато започва акцията за отстраняването на Живков.

Виктор Шарапов е роден на 17 март 1931 г. в Москва. Завършва Московския институт по изтокознание, със специалност китаистика. Кариерата си започва като журналист във в. "Червена звезда". От 1961 до 1971 г. е кореспондент на в. "Правда" в Китай и ръководи китайския сектор в  ЦК на КПСС .

През 1971 г. става помощник на шефа на КГБ Юрий Андропов. Когато той сменя  Леонид Брежнев като  генерален секретар на КПСС Шарапов става негов съветник. Запазва този си пост и при  следващите лидери на СССР и КПСС.

От февруари 1988 г. до април 1992 г. Виктор Шарапов  е посланик в България. След няколко срещи с Тодор Живков успява да го убеди да си подаде оставката.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Аь Сега след всичко, което се случи ми се иска да кажа.... Да беше го убедил да си остане, а?.... Колко мислят като мен?... Времето и само времето поставя ВСИЧКО И ВСЕКИ на мястото си!!!
09.11.2019 00:38 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати