Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почина Сливенският митрополит Йоаникий

Общество

Почина Сливенският митрополит Йоаникий

Почина Сливенският митрополит Йоаникий - Tribune.bg
Снимка:

Почина Сливенският митрополит Йоаникий. Дядо владика си е отишъл тази сутрин на 84 години. На извънредно заседание на Светия синод ще бъде определен временен наместник на починалия днес Сливенски митрополит Йоаникий, обяви секретарят на Сливенската митрополия Иван Млечков, цитиран в БТА. Временно изпълняващият наместник митрополит ще организира опелото и погребението на Негово високопреосвещенство. По устав през следващите три месеца той ще организира избора за следващия Сливенски митрополит заедно с Епархийския съвет.

Опелото и поклонението пред тленните останки на владиката ще бъде вероятно в катедралния храм "Свети Димитър" в Сливен."Митрополит Йоаникий беше на лечение в сградата на Митрополията, за него се грижеха изключително добре лекарите, каза още Иван Млечков. Те направиха всичко по силите си."

Митрополит Йоаникий е роден на 2 март 1939 г. със светското Иван Георгиев Неделчев в сливенското село Пет могили. През есента на 1953 г. започва да учи в Софийската духовна семинария при Черепишки манастир, която завършва през 1958 г. През 1960 година започва да учи в Софийската духовна академия. На 1 април 1961 г. в Мъглижкия манастир „Свети Николай“ е подстриган в монашество с името Иоаникий от митрополит Климент Старозагорски под духовното старчество на архимандрит Герасим. Завършва Духовната академия „Свети Климент Охридски“ в София през 1964 г. и заминава на специализация в Московската духовна академия, където остава до 1966 година.

След завръщането си в България, на 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. На 24 ноември 1968 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Никодим Сливенски в сливенската катедрала „Свети Димитър“. В края на 1968 г. е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия.

От октомври 1970 г. до декември 1971 г. специализира в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. След завръщането си в България, от декември 1971 г. до 20 април 1975 г., е протосингел на Сливенската митрополия. На 20 април 1975 г. в катедралата „Свети Александър Невски“ в София е ръкоположен за велички епископ и е назначен за викарий на Сливенската митрополия. На 23 март 1980 г. е избран, на 13 април е утвърден канонически и на 20 април е интронизиран като сливенски митрополит.

Кметът на Бургас поднесе съболезнования с публикация във Фейсбук: „С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенският митрополит Иоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни!

Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!“

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети