Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Починалото от менингит дете е обикаляло по болници с родителите си

Общество

Починалото от менингит дете е обикаляло по болници с родителите си

Снимка:

5-годишното дете, което почина от бактериален менингит, е обикаляло болници с родителите си. То е било заведено първо в педиатрия, там не са могли да му помогнат, отишли са в Инфекциозна болница, но е било върнато, защото няма  спешен кабинет.

„Родителите тръгнали към „Пирогов”, но симптомите се развили много бързо”, разказа пред Нова телевизия една от майките на заразените деца. Тя призова за повече спешни денонощни кабинети за деца. 

Директорката на 37-а ДГ Гергана Петрова потвърди, че има информация от други родители, че починалото дете е било препращано от една болница в друга.

Градината е затворена от сряда за неопределено време, след като стана ясно, че тя е огнище на менингит.

Починалото дете е получило първите си симптоми в четвъртък преди обяд. То повърнало, но е нямало температура. След това започнало бързо да я качва, дали му лекарство, а в това време таткото отишъл да го вземе. Това разказа директорката на градината Гергана Петрова. По информация от родители детето е било връщано от едно в друго лечебно заведение, потвърди тя.

Веднага се взимат мерки и децата от групата и съседната група - около 30 деца и 8 души персонал веднага се тестват за бактериално носителство в носоглътката.

11 се оказва, че имат микроба, носител на менингита, както и 2-ма от персонала. Те вземат антибиотик и това 100% ги гарантира, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера столично РЗИ и градината организираха да се вземат проби на повече от 250 деца, утре ще бъдат готови, защото трябват 48 часа.

Преди ваксините такива случаи често имаше и затова опитът е много голям. Когато се появи инфекция - всички взимат антибиотик и това е гаранция, че няма да се разболеят, обясни проф. Кантарджиев.

Това заболяване се проявява много рядко, то се развива в рамките на часове, затова трябва да се търси веднага лекарска помощ, допълни той. 

РЗИ е наредило да се направи дезинфекция в детското заведение. „Мисля, че час по-скоро градината може да започне работа. Децата, които взимат антибиотик в рамките на 2 дни, вече са безопасни. Заразата се предава само от човек на човек”, обясни Кантарджиев.

И коментира, че има ваксина за менингит, но не е част от задължителния календар.  


Топ новини

виж още

Актуална тема