Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почитаме паметта на Апостола на свободата

Общество

Почитаме паметта на Апостола на свободата

Днешният ден ще бъде отбелязан с редица събития в цялата страна

Днес и утре отбелязваме 147 години от смъртта на Васил Левски. Официални чествания има и на 18, и на 19 февруари. Причината са исторически спорове за точната дата заради техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар.

Левски пада в борбата за национално Освобождение през февруари 1873 г. Революционерът и идеолог на освободителните борби се превръща в национален герой. Пада едва 35-годишен, без да доживее да види реализирана мечтата си за свободна България.

Днес паметта на Апостола на свободата ще бъде почетена с редица събития в страната. Възпоменателна церемония ще има в родния му град Карлово.

С общоградско поклонение и специална програма в Националния военен университет „Васил Левски“ денят ще бъде отбелязан във Велико Търново.

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Апостола в Ловеч.

Поклонение пред паметника на Апостола ще има и в Добрич.

Представителни формирования от Българската армия се включват в тържественото отбелязване на 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски в цялата страна, съобщиха от Министерство на отбраната.

59-и батальон за ядрена, химична и бактериологична защита и екология ще поднесат венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Парк „Пролет“ в Горна Оряховица.

В Стара Загора представителни части от състава на Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще почетат паметта на Апостола с военен ритуал.

В Петрич на централния градски площад ще се състои факелно шествие и полагане на венци и цветя от военнослужещите от Бригадното командване - Благоевград.

Почетен караул от 101-ви Алпийски полк ще проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на „Васил Левски“ в кв. „Райково“ в Смолян.

Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България започнаха в Асеновград на 16 февруари с поход-поклонение на военнослужещите от 4-ти Артилерийски полк. Те поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола в Мулдавския манастир и участваха във възпоменателен митинг и панихида, изнесена от свещениците от Асеновградската духовна околия.  

 

 

 


Коментари (1)

Ангел Ванчеевски Тези които ще ни освободят,те ще ни поробят!
18.02.2020 08:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още