Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Общество

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

Снимка:

Тази година се навършват 76 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

В столицата днес граждани и политически формации ще поднесат цветя пред Мемориала в тяхна памет в парка пред Националния дворец на културата.

Тази година се навършват десет години от обявяването на 1-и февруари за „Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим“, определен с решение на Министерски съвет с председател Бойко Борисов  от 20 януари 2011 г.  


Коментари (2)

ГЕРБКП Ако търсите причината за днешния режим на посредствените ПКП-та, на комунистически мутри като Борисов, възхваляващи живколизма, на нахалните, на тарикатите, на калинките, тя до голяма степен е в чудовищното престъпление - присъдите на "Народния" съд на 1 февруари. Много повече са убитите без съд и присъда и така България загуби крехкото си генетично богатство от знаещи и можещи, от стърчащи и изправени хора.
Ако днес имаме мнозинството като уплашен и прегърбен от преклонение пред келепира и личното спасение народ, то всичко тръгва от онези времена.
01.02.2021 08:52 / Отговор
ГЕРБКП За това когато срещате на всяка крачка войнстващата посредственост да доминира и управлява, си задайте въпроса, защо днес "десния" Борисов пак няма да отиде да почете паметта на жертвите на тоталитарния режим?
Защото самия той е наследник на Живковия генотип политически
човек, тоталитарно мислещ и тоталитарно действащ.
То и самият паметник, снишен като църква под турско, казва всичко за неизвървяния ни Път. Да не се вижда от никъде, да не го забелязват, да го има, но малцина да поемат към Храма.
01.02.2021 08:52

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още