Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Подаваме онлайн заявление за нова лична карта

Общество

Подаваме онлайн заявление за нова лична карта

Подаваме онлайн заявление за нова лична карта - Tribune.bg
Снимка:

Няма да е нужен електронен подпис при подаването на заявлението

Вече ще могат да се подават онлайн заявления за издаване на нова лична карта. Това става възможно, след като правителството одобри промени в Правилника за издаване на български лични документи.

Заявленията за нова лична карта ще се подават през електронната автоматизирана система за електронни услуги на Министерството на външните работи. За целта не се изисква електронен подпис.

Основната цел на приетите изменения е да се намали административната тежест на гражданите.

Сред улесненията за гражданите е и намаляването на  сроковете за издаване на паспорт, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина.

Друга промяна е, че вече ще има възможност за лично получаване на български личен документ чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, когато заявлението за издаването на документа е подадено лично в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина, което предлага тази услуга.

Осигурява се и възможността за подаване на заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство в определени случаи и в районни управления към ОДМВР по постоянен адрес на заявителя.

Предвидено е и издаването на временен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства само с министерството на външните работи. Това не важи в случаите на издаване на временни паспорти на български граждани, на които след 1 септември 1999 г. не са издавани български документи за самоличност. Тогава тяхното издаване се съгласува с МВР.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати