Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Полезни съвети по време на Коледния пост – какво не знаем?

Общество

Полезни съвети по време на Коледния пост – какво не знаем?

Полезни съвети по време на Коледния пост – какво не знаем? - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да има максимално разнообразие, за да не изпадне организмът в дефицити, посочва проф. Донка Байкова

В българската православна традиция има четири основни пости – Коледни, Богородични, Великденски и Петрови, а по-стриктните християни постят и понеделник, сряда и петък.

Всяка годината от 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември - Бъдни Вечер, включително. Рождественският (Коледният) пост е втори по своята продължителност след Великия. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския (Петровия).

Постът ни помага да се пречистим най-вече духовно. Пълноценното и разнообразно растително хранене през този период гарантира и значително подобрение на нашето здраве, добро самочувствие и пълна работоспособност. Какво обаче е необходимо за една пълноценна и здравословна диета без излишни рискове – за Tribune.bg разясни проф. Донка Байкова.

„Да, Коледният пост вече започна, през втората седмица той е по-строг от предишната, когато, за да не е стресово за организма се изключват най-напред по-трудносмилаемите животински храни и се оставят млякото, рибата и яйцата“, обясни проф. Байкова

Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

По думите на проф. Байкова съобразно здравния си статус и себеусещане всеки може да избере своя модел на хранене по време на постите, както и колко време те да продължат.

След като вече се изключат всички животински продукти, би трябвало да внимаваме с източниците на онези хранителни вещества, които организма обичайно си доставя чрез животинските белтъчни храни.

„Млякото и млечните продукти са един много добър източник на биоусвоим калций и витамин B2. Когато ги няма, калцият би трябвало да дойде от пълнозърнестите продукти и от различните видове семена - сусамово семе, ленено семе, овесени ядки, слънчогледово, тиквено семе, трици и т.н.“, каза още проф. Донка Байкова.

Трябва да се набляга и на бобови храни, както и на всякакъв вид ядкови плодове.

Другата група животински продукти месото, рибата и жълтъкът на яйцето са доставчици за организма на биоусвоимо желязо. По време на постите можем да си го набавим от пълнозърнестите храни, в частност елдата, просото, киноата, която е вносен продукт и е почти аналог на просото. Желязо има и във всички видове варива, в нахута също. Можем да го приемаме и чрез грах. Ядките и семената също са източник на желязо. Според проф. Байкова обаче чрез тези продукти организмът ни по-трудно може да усвои желязото. Ето защо е добре винаги да има добавка от витамин C. Което означава да консумираме всички тези храни в комбинация с цитрусови плодове и зеленчуци, които съдържат витамин C. По този начин витамин C ще повиши тяхната ниска биоусвоимост, която е под 10%., до над 20%.

Растителни белтъчни храни са отново зърнените храни, бобовите, ядки и семена.

„През този период е необходимо да поддържаме добра имунна защита“, категорична е проф. Байкова.

За по-пълноценна диета и по-добро усвояване от организма на полезните вещества диетоложката препоръчва да съчетаваме бобова и зърнена храна в един прием, а комбинациите могат да бъдат най-разнообразни. За всички любители на морските дарове има и една добра новина.

„През последните години християнската религия и църквата позволява по време на пости да се консумират мекотели за повишаване на белтъка. Това са мидите, калмарите, омарите, охлюви и т.н“, уточнява проф. Байкова.

През студения зимен сезон антиоксидантите са изключително важни, за да бъдем здрави. Това означава, че трябва да консумираме около два пъти повече плодове и зеленчуци, богати на антиоксидантни витамини, в частност витамин C – мощен имуностимулант. Приемът трябва да бъде от около 800 грама дневно, по възможност е хубаво зеленчуците и плодовете да са сурови.

За добър детокс ефект не трябва да забравяме и течностите, особено тези на база билкови отвари, като човек с тегло 60 килограма трябва да пие около 1,8 литра на ден. Всъщност билковите отвари са отлични имунорегулатори. Пчелните продукти, макар и някои да ги отричат като част от християнския пост, се препоръчват от проф. Байкова горещо, защото подкрепят имунната система и са изключително ефективни при борбата с вирусите. Разбира се, задължително трябва да се приемат и различни важни добавки, както витамини, така и минерали като цинк, селен, магнезий, калций и т.н., които да подсилват организма при този вегетариански режим и зимен период.

Проф. Байкова припомни още, че постите не са препоръчителни за деца и юноши в период на растеж и развитие, както и за бременни и кърмещи жени. Църквата ги освобождава от поста. Лица, които са преболедували тежки болести и са в оздравителен период също не могат да постят. Така стои въпросът и за хората, претърпели хирургически намеси и тези, които са в трета възраст.

Най-важното за балансиран и пълноценен режим според проф. Байкова е да се информираме.

„Трябва да има максимално разнообразие, за да не изпадне организмът в дефицити по време на този рисков сезон и да се храним пет пъти дневно“, категорична е тя.

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Роси Ще се привържам към съветите за Коледа за да не ми е тежко
21.11.2018 17:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати