Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Енергиен експерт: Отоплението - най евтино с климатик, най-скъпо - с маслени радиатори и духалки

Общество

Енергиен експерт: Отоплението - най евтино с климатик, най-скъпо - с маслени радиатори и духалки

Енергиен експерт: Отоплението - най евтино с климатик, най-скъпо - с маслени радиатори и духалки - Tribune.bg
Снимка:

По думите му колкото повече продукти има в хладилника, толкова повече енергия трябва, за да се поддържа температурата

„Всъщност трябва да обърнем повече внимание на отоплението, тъй като 70% от енергията, която харчим, я харчим за отоплението на домовете си, останалите 30% се разпределят между уреди, осветление, топла вода. За тях мерките са по-лесни, те са предимно поведенчески, не струват толкова много пари и трябва да ги направим, но трябва да мислим и за отоплението“. Това заяви пред Нова телевизия Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.

„Хладилникът е постоянно включен. Най-добрата енергийна ефективност е именно в охладителните технологии, защото там трябва да пазим студа, по същия начин, по който трябва да пазим топлината в домовете си. Естествено колкото повече продукти има в него, толкова повече енергия ни трябва, за да поддържаме температурата“, обясни специалистът.

Той допълни, че, ако не слагаме топли неща в хладилника, също може да спестим енергия. Цанев посочи, че правило номер едно е хладилниците да не се поставят близо до източници на топлина, като печка. Щорите пък помагат за поддържането на комфортни градуси в дома.

По отношение на осветлението в дома той посочи следното:

„Когато направихме прехода от стандартни лампи с нажежаеми жички към лед лампи намалихме потреблението пет пъти на крушка. В крайна сметка от една крушка, ако тя грее 1000 часа годишно, което е нормално, може да спестим 200 лева в един период от 5, 6, 7 години, и като пресметнем това за целия апартамент, си задаваме въпроса защо пък трябва да ги хвърлим тези пари“.

„Както предните зими така и тази, отоплението на климатик ще бъде най-евтиното. Това е истина от повече от десет години насам. Знаете в България все още се радваме на преференциални цени за бита за електричеството“, отбеляза Цанев.

Той уточни обаче, че това не се отнася за уредите на директно електричество, които пък са най-скъпи, а именно маслени радиатори, печки с реутани, духалки.

Съветът на Цанев е те да бъдат елиминирани от бита.

„Всеки друг тип отопление ще бъде по-евтин, ако говорим за цена“, посочи експертът.

„Поведенчески мерки съвсем спокойно могат да спестят 10-15% от потреблението. Автоматизация, мислене, кога да изгасим лампите, да не ги оставяме включени, кога да използваме различните уреди, може да спести до 20% от разходите за енергия. Струва си да опитате. Много често ни се струва, че това са пренебрежими разходи, но всъщност когато се съберат наистина си задаваме въпроса – защо пък трябва да хвърляме тези пари през прозореца“, категоричен е Драгомир Цанев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати