Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Получаваме над 1,25 млн. ваксини „Пфайзер“, можем да имаме 70% ваксинирани до септември

Общество

Получаваме над 1,25 млн. ваксини „Пфайзер“, можем да имаме 70% ваксинирани до септември

Получаваме над 1,25 млн. ваксини Пфайзер, можем да имаме 70% ваксинирани до септември - Tribune.bg
Снимка:

Определени са 1 259 728 допълнителни дози от ваксината „Пфайзер“за България. Страната ще ги получи в следващите 3 месеца. „По този начин ваксинационният план ще бъде на 100 процента изпълнен и дори преизпълнен. Това ще доведе до покритие на над 70 процента ваксинирани до края на септември“, заяви пред БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Когато има повече дози, ще бъда разпределени към личните лекари и е въпрос на време да видите как бройката на ваксиниране ще расте до близо 30 000 ваксиниране на ден, категоричен бе проф. Балтов.

От следващата седмица ще станем свидетели как ще се покачи желанието на хората да се ваксинират, увери той.

„2 милиона и половина души покритие ще бъде достатъчно да живеем по-спокойно и по-нормално и да имаме едно хубаво лято“, допълни шефът на „Пирогов“.

Според него трябва да се започне с хората над 75-годишна възраст, след това от 70 до 75, от 65 до 70-годишна възраст. Когато има повече дози, те ще бъдат разпределени пропорционално, както към общопрактикуващите лекари, така и към ваксинационните пунктове, отбеляза той.

Също от другата седмица ще заработят и мобилните екипи. Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите, тъй като при тях имунитетът спада. В „Пирогов“ вече нямаме повече от 4-5 човека персонал, които се заразяват с COVID-19 за седмица, коментира проф. Балтов.

Той коментира и мерките срещу COVID в страната ни. „ Това затваряне за 10 дни е в кавички, защото виждате какво се случва в парковете, на „Витошка“, има свобода на движение и контакт. Не можеш да направиш нещо, което е против волята на хората. С какво е лошо да се използва външната част на заведение, от това улицата отпред да е препълнена. Проблемът е, че молът не се използва единствено с цел пазаруване“, категоричен е проф. Балтов.

Той изрази надежда пикът на третата вълна да е достигнат и натискът да започне да намалява.

Приетите в болница надхвърлиха 10 000 души.

По думите му повече пациенти вече имат нужда от кислородна терапия, като в момента в „Пирогов“ се харчи над 8 тона втечнен кислород на денонощие. Според проф. Асен Балтов има достатъчно медици. Той изрази надежда до края на април да се възобновят плановият прием и плановите операции.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати