Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Поне 300 лева е подготовката на ученик за новата учебна година

Общество

Поне 300 лева е подготовката на ученик за новата учебна година

Поне 300 лева е подготовката на ученик за новата учебна година - Tribune.bg
Снимка:

Поскъпването от миналата година е между 15% - 20%, при тетрадките с 50 на сто

15 септември наближава и започва подготовка на новата учебна година. Ако миналата са стигали 100-150 лева, сега трябват поне 300 лева за един ученик, пресмятат родители от Кюстендилско. Поскъпването е поне 15%-20%, съобщава БНР.

„Може да се купи раница за 20 лева, може да се купи и за 120 лева. Около 40-50 лева могат да се намерят хубави раници. В рамките на 300 лева може да бъде подготвено едно дете за училище“, калкулира общинският съветник Огнян Атанасов, който е и в настоятелството на едно от началните училища в града.

„Помагалата не са вдигнати от миналата година, между 5,90 и 6,90 лева“, твърди доставчик, който зарежда за целия регион.

На фона на растящите цени проблеми с преподавателската заетост в начален етап в областта не се очертават. Има много желаещи за учители в първите класове, уточнява Мая Стойчева, началник на Регионалното управление по образованието.

За да е по-леко за семейния  бюджет, в Габрово от години се организира борса за употребявани учебници, която е единствена в града.

Най-търсени са по-запазените учебници. Комплект за гимназиалния етап може да се подбере на цена между 30 и 60% по-ниска от стойността на новия.

„Трябва да се идва по-рано, да се избират, ако искаш по-запазени. Все още има хубави.“

„Дала съм старите учебници, купувам отново втора ръка.“

Организатор на борсата е Тотка Златева, която управлява книжарница. Според нея възможността да продадат учебниците си е стимул за децата да ги пазят в добър вид.

Комплект втора ръка по думите ѝ спестява 100 лева от семейния бюджет.

Тетрадките са поскъпнали почти двойно, отбелязва Златева.

Тя отчита още, че учебниците за 1-7 клас, които се заплащат от държавата, „са страшно скъпи“ в сравнение с тези за следващия етап.

„Примерно математика за трети клас – 23 лева. Застрашителни цени видях“, посочва тя.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати