Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Поръчката за медицински хеликоптери пропадна: Няма желаещи да ни продадат на тази цена

Общество

Поръчката за медицински хеликоптери пропадна: Няма желаещи да ни продадат на тази цена

Поръчката за медицински хеликоптери пропадна: Няма желаещи да ни продадат на тази цена - Tribune.bg
Снимка:

Единствената подадена оферта надхвърля заделения бюджет с над 20 млн. лв.

Министерството на здравеопазването прекратява обществената поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера. До този развой се стига, тъй като единственият кандидат с оферта да достави въздушни линейки е поискал цена, която надвишава с близо 21 милиона лева определения от държавата бюджет без ДДС, съобщи БНР.

Преди няколко месеца в края на мандата си правителството на Кирил Петков се похвали, че купува шест хеликоптера, като първия от тях ще пристигне още през 2023 г.

Стойността ѝ според документите, публикувани от здравното министерство като възложител, е за близо 102 600 000 лева без ДДС, което означава около 16,5 милиона лева на хеликоптер и около 3,5 милиона лева общ разход за доставката.

Офертата на единствения кандидат – Leonardo S.p.A, предвижда по-висока цена за хеликоптер и така сумата, която се получава за шестте хеликоптера и доставянето им излиза над 123 милиона лева без ДДС.

Въз основа на това комисия от експерти от здравното министерство, МВР и военното министерство е предложила отстраняване на този кандидат от процедурата.

Покупката на хеликоптери е част от проект за въздушна спешна помощ, заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати