Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пореден шок в цените за ток: Видин със 100 000 по-висока сметка

Общество

Пореден шок в цените за ток: Видин със 100 000 по-висока сметка

Пореден шок в цените за ток: Видин със 100 000 по-висока сметка - Tribune.bg
Снимка:

Сметката на община Видин за ток за януари е 304 000 лв., със 100 000 лв. по-висока от тази за декември. Това съобщи Цветомира Илиева, заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие. Днес тя представи данни относно увеличението на разходите за електроенергия в общината на работна среща с кметовете и кметските наместници, предаде БТА.
Високите сметки за ток създават сериозни проблеми в разплащанията и налагат въвеждането на режим на уличното осветление в населението места, казва още Илиева. За ноември 2021 година сметката за ток на Община Видин е била 160 000 лв., за декември - 207 000 лв., а за януари 2022 т.г. - над два пъти по-висока от ноемврийската.

Заместник-кметът припомня, че съгласно решение на Народното събрание до края на март месец всички общини трябва да работят с 1/12 част от миналогодишния бюджет, а излизането извън тази рамка може да доведе до санкции. Така след разплащането на по-високите в пъти сметки за ток и горива, Община Видин остава с много малко средства за другите дейности.
По време на срещата са обсъдени варианти за въвеждане режим на уличното осветление в населените места на Общината, като е предложено осветлението да се спира през нощта от 22.00 ч. до 5.00 ч. За централния бул. "Панония", Централната пешеходна зона и парк "Рова" във Видин има техническа възможност да се изключва само част от осветителните тела, допълват от общината.
Инспекторатът на Община Видин, съвместно с представители на дружеството-доставчик на ел. енергия, започват проверки за нерегламентирано свързване на търговски и други обекти към мрежата, съобщава по време на срещата кметът д-р Цветан Ценков, цитиран от кметството. Той уточнява, че близо 100 обекта ще бъдат проверени дали заплащат консумираната ел. енергия. Целта е да се гарантира, че бюджетът на Общината не се ощетява вследствие на подобни неправомерни свързвания, допълват в прессъобщението.

 


Етикети Сметки ток
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати