Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Поредица от лекарски грешки: С месеци лекували симптомите на жена, вместо да открият, че е с голям тумор

Общество

Поредица от лекарски грешки: С месеци лекували симптомите на жена, вместо да открият, че е с голям тумор

Поредица от лекарски грешки: С месеци лекували симптомите на жена, вместо да открият, че е с голям тумор - Tribune.bg
Снимка:

„Показателен случай за състоянието на здравеопазването ми поднесе вчерашното дежурство“. Това пише в профила си във Фейсбук д-р Стефан Константинов, специалист акушер-гинеколог и бивш министър на здравеопазването.

Той разказва за продължилата с месеци борба на възрастна жена, която с месеци бива лекувана за симптоми, без да бъде диагностицирана с причиняващия ги тумор.

Ето целият му разказ:

„Дама на 85 г. възраст преди три месеца започва да има трудности при уриниране, които постепенно се засилват. Налага се да се постави катетър (тръбичка в пикочния мехур),  без който ходенето по малка нужда е невъзможно. И започват едни прегледи, изследвания, хоспитализации. Жената губи тегло, открита е анемия.

Постъпва в урологично отделение на голяма многопрофилна болница, където има гинекология, но консултация с гинеколог няма. Пътеката е отчетена съгласно изискванията на касата. Диагнозата – хеморагичен цистит.  Изписана е с постоянен катетър – така както е приета. Консултирана се в друга голяма многопрофилна болница, също с отделение по гинекология –  заръката - да не се маха катетъра.

Многобройни амбулаторни консултации с уролози, нефролози, кардиолог, хематолог, появява се и акушер- гинеколог, че даже и офталмолог. Всеки си пише някаква диагноза от неговата специалност – бъбречна недостатъчност – неуточнена, други неуточнени кисти на яйчника, хипертонично сърце, анемия, отлепване на ретината. Накрая се появява кървене, което също получава своята „точна“ диагноза – кървене след менопауза.

Никой обаче не обяснява защо се стига до невъзможността за уриниране. Описаните състояния при прегледите и хоспитализацията изглеждат като копирани шаблони от електронната системата и доста различни от това, което в същност се намери. Тумор, обхващащ предната влагалищна стена, който е първопричината да се притисне пикочния път и уринирането да е невъзможно без катетър. Вероятно произхожда от маточната шийка, но в този напреднал процес е трудно да се каже кое в същност е било първичното огнище или кое вторично е засегнато.

Едно е сигурно – не се е появил преди седмица. Лесно е било да се види при обикновен преглед или да се усети с пипане. И да се вземе проба от него, дари в кабинет. Три месеца жената е обикаляла множество лечебни заведения, всяко отчело първични, вторични, кешови прегледи, че даже и хоспитализация, без поне да се насочи към диагнозата, която не е трудна за доказване. Никъде не е взета  биопсия (парченце тъкан от тумора),  с която да се определи  вида му и започне лечение.

Имена на лечебни заведения и колеги няма да чуете от мен, не само по етични причини, а защото това не е единствено проблем на знания и компетентност. Въпрос на система е, която не гарантира качество на услугите, а само стимулира въртенето на бройки. Всичко се свежда до това да отчетем преглед, хоспитализация. Много приказки съм слушал, как конкуренцията гарнирала качеството,  как пациентът щял да избере по-добрия.

Ами ето ви резултата – София със своите 70 болници – гарантирано ли е качеството, или е гарантирано, че просто ще ви приемат, за да отчетат клиничната пътека  – уникалното родно изобретение за заплащане на болниците.  И как точно се очаква пациентът да избере качеството? В състояние ли е той да прецени кой е „качествения“ лекар или лечебно заведение, към които да се насочи? Нали не смятате, че тази пациентка и роднините и не са били заинтересовани или им е липсвало желание да получат добра диагностика и лечение?

***

Дайте да разкриваме още болници, явно конкуренцията е малка и за това са ни лоши резултатите. И да няма никакви ограничения. Контрол – само на хартия.  Там, където някой трябва да се опраска. И още пари в бюджета, много пари. И по-високи данъци, а ако може и още по-висока здравна вноска. Е това ще е баш реформа! Пазарна“, пише той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети