Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Поредна стъпка за защита на българското розово масло

Общество

Поредна стъпка за защита на българското розово масло

Поредна стъпка за защита на българското розово масло - Tribune.bg

„То е национален символ, зад който стои високо качество, дългогодишна традиция и поминък за близо 3000 предимно дребни земеделски стопани“, отбеляза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов

Поредна стъпка за подкрепа на производителите на етерични масла в Европа. На конференция в Брюксел евродепутати, експерти и производители поискаха защита на етеричните масла като продукт със силни традиции, част от дълбокото ни културно наследство, както и източник на иновации и умения. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, който е заместник-член на Комисията по земеделие на ЕП, напомни значението на розовото масло за България. „То е национален символ, зад който стои високо качество, дългогодишна традиция и поминък за близо 3000 предимно дребни земеделски стопани. Призовавам новите правила за класификация, етикетиране и опаковане на химикали да отчетат специфичния характер на етеричните масла като естествен продукт, добит от природата и да не доведат до непосилни разходи за производителите“, каза Асим Адемов.

Конференцията, организирана от Асим Адемов и колегите му Ирен Толере и Клара Агилера събра представители на Международната организация по ароматите, Гергана Андреева – изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), доц. Ана Добрева от Института по розата и етеричномаслените култури – Казанлък, както и представители на бранша. Те са притеснени от промяна в европейски регламент, който би разглеждал етеричните масла като стотици отделни съставки и така може да излезе, че те - включително българското розово масло - са токсични.

Проведените научни изследвания анализират потенциалния риск от употребата на естествените ароматни съставки във връзка с тяхната концентрация в крайния продукт. Пренебрежимо ниските нива на концентрация на отделните компоненти в крайния продукт не могат да доведат до  риск за здравето и околната среда, е заключението на учените. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети