Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Поредно посегателство - Изпочупиха българския информационен център в Скопие

Общество

Поредно посегателство - Изпочупиха българския информационен център в Скопие

Поредно посегателство - Изпочупиха българския информационен център в Скопие - Tribune.bg
Снимка:

МВнР: Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата държава

Посегателство срещу  Българския културно-информационен център в Скопие. Снощи с взлом чрез странична стена непознати лица са проникнали в помещенията и са нанесли материални щети - липса част от компютърната техника в центъра. По централната фасада на помещенията няма поражения.

Изключително неприятен инцидент, чакаме полицията да си свърши работата и да бъде изяснен вандалският акт предвид активната културна политика, открития диалог, който цели изграждане на мостове, каза за БТА директорът на Културно-информационния център на България в Република Северна Македония Антония Велева.

„Независимо от мотивацията на извършителите, престъплението е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. Припомняме, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици”, реагираха от Министерството на външните работи на България.

Новото помещение на Българския културно-информационен център в Скопие беше официално открито на 25 ноември 2022 г. в присъствието на министрите на културата на България и Република Северна Македония.

Центърът е създаден през 2006 г. в резултат на спогодба между правителствата на Република България и Република Македония от 18 април 2003 г.

На среща днес в МВнР, директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ г-жа Ваня Андреева изрази пред посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси-Поповска сериозна загриженост от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

Тя подчерта очакването на българската държава институциите на Северна Македония не само да установят извършителите на това престъпление, но също така ясно да демонстрират, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона. От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети