Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Посланик Олеся Илашчук: Ситуацията на фронта е опасна. Благодарим на България за помощта

Общество

Посланик Олеся Илашчук: Ситуацията на фронта е опасна. Благодарим на България за помощта

Посланик Олеся Илашчук: Ситуацията на фронта е опасна. Благодарим на България за помощта - Tribune.bg
Снимка:

Украйна и украинският народ изключително високо оценяват политическата, военно-техническата, хуманитарната и човешката помощ от България. Това каза посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук в интервю за БТВ. Тя допълни, че Украйна е благодарна на Народното събрание и на правителството за приетите решения за предоставяне на военно-техническа, военна и отбранителна помощ. „Това много ни помага в противопоставянето срещу руските нашественици, в отвоюването на буквално всеки сантиметър украинска земя, за защита на живота на нашите граждани, които живеят в условията на систематични ракетни обстрели", заяви посланикът.

Близо 6 млн. украинци вече са се завърнали в Украйна. Сега в чужбина се намират около 4 млн. наши граждани, от тях повече от 55 хил. са в България, съобщи тя.

Сегашното ниво на доставки на оръжие, количеството и динамиката не са достатъчни, за да бъде изгонена Русия от Украйна, отговори Олеся Илашчук на въпрос помага ли Западът на Украйна достатъчно. Според нея може би основната причина за сегашното ниво на помощ е неподготвеността на Запада за война с такива мащаби. Посланикът изтъкна, че всеки вид въоръжение или техника означава повече спасени хора.

Ситуацията на фронта не е патова. В действителност е много сложна, посочи Илашчук. По думите ѝ учудване предизвикват оценките на някои коментатори, че ситуацията на фронта имала слаба динамика. „В Украйна текат активни бойни действия по фронтова линия, която е по-дълга от цялата сухопътна граница на България", коментира тя.

Украйна е искрено благодарна на България за присъединяването към четири от точките от Формулата за мир на президента Зеленски, каза още украинският посланик.

Тя информира, че към момента Украйна не контролира около 20% от територията си. Тези 20% са зона на правов произвол и на многобройни престъпления против украинското население. Това включва и изтезания, и жестоки убийства, и принудителна депортация на цивилни и деца, посочи Илашчук.

По предварителни данни от руските власти са били незаконно откарани в Русия близо 200 хил. украински деца, които Украйна се опитва да идентифицира, каза посланикът и уточни, че броят на официално потвърдените случаи на депортиране на украински деца е около 20 хил. „Ако всеки ден връщаме от Русия в Украйна по едно дете ще ни трябват 55 години", коментира тя и определи това като „кражба на генофонд, геноцид в чистия му вид".

Всеки украинец разбира, че единственият вариант за приключване на войната и на руския терор трябва да бъде победата на Украйна, заяви посланик Олеся Илашчук. Според нея друг вариант за украинците няма, защото това би означавало смърт и унищожение. Никой украинец не вярва нито в хибридни мирни преговори, нито в компромиси с руснаците, каза още посланикът на Украйна у нас.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати