Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Последен брифинг: Ген. Мутафчийски с благодарност към всички българи

Общество

Последен брифинг: Ген. Мутафчийски с благодарност към всички българи

Последен брифинг: Ген. Мутафчийски с благодарност към всички българи - Tribune.bg
Снимка:

Той обобщи данните от пандемията

Благодаря на всички граждани, които със своята дисциплина успяха да запазят своето здраве и здравето на своите близки. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски на последния брифинг на Националния щаб.

Той благодари на всички медици, доброволци, лечебни заведения, на правителството за навременните мерки.

„Благодаря на всички наши колеги, които работеха много усърдно, успяха да се реорганизират болниците, благодаря на всички болнични директори, които проявиха разбиране и най-вече на тези, които работеха на първа линия и които и в момента се справят с този огромен проблем. Благодаря на областните управители и кметовете, защото те бяха едни от първите хора, които се мобилизираха и със създадените областни щабове, оказаха решителна подкрепа. Благодаря на всички доброволци, които участваха в този процес. Те бяха от различни сфери, но всички с една и съща мотивация – да бъдат полезни. Искам да благодаря на правителството за навременните и решителни мерки, които спомогнаха да не се случат неща, които се случиха в други страни като Италия, Испания и т.н. Благодаря на органите на МВР, които се оказаха в даден момент най-полезните хора, които отговаряха за спазването на карантината“, каза Мутафчийски.

Той благодари и на здравното министерство, което по думите му е действало адекватно, както и на РЗИ-тата.

Началникът на Щаба обобщи данните от пандемията у нас.

„Тенденцията, която се наблюдаваше през цялото време, и се очакваше от математическите модели, се оправда в реални цифри: Първо се говореше за няколко пика, но основната философия на управление на тази криза с ограничен ресурс беше да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи с всички новозаболели. Което по принцип беше изпълнено“, посочи ген. Мутафчийски.

Пикът у нас е бил през април.

„Повишената бройка на заболели се наблюдаваше през април, после имаше пик на смъртността – за първи път белязахме 11 случая на смъртност, която се задържа за по две седмици. Следващия момент с повишена заболеваемост е в седмицата 20-26 април, когато достигнахме най-много регистрирани за една седмица - 433 души новозаразени за седмица. За радост друг такъв пик нямаше“, заяви той.

„Към момента имаме прекръстосване на кривите, което се наблюдава от 24 май – на новозаразените спада, а тази на излекуваните расте. Смъртността е в ниски граници в момента – около 10 души на седмица“, посочи още ген. Мутафчийски.

Той припомни, че в началото на пандемията у нас е имало 2 лаборатории за изследвания на COVID-19. Сега одобрените от МЗ са 32, а общо лабораториите, които работят с коронавирус са 143.

Изследваните проби са 193 732, от които 85 435 са PCR.

Положителните тестове са 3438. Това е с около 1000 повече от заразените, а причината е, че са повторни тестове за потвърждаване дали пациентите са излекувани.

77 болници у нас лекуват заразени с коронавирус. На 27 февруари е имало 740 инфекциозни легла, а на 27 март – 7473.

Лекувани в болница са 1317 души. Починалите са 147. 1322 са излекуваните.

Най-честите симптоми са температура и кашлица.

Най-честите придружаващи заболявания, заради които вирусът е довел до фатален край са: диабет, хронично сърдечни и белодробни заболявания.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Ангелина Възхищавам се на професор Мутафчийски! Аз , на своя страна, също изказвам благодарност, че точно той оглави щаба и със строгите, но адекватни мерки ограничи заразата. Възхищавам се и на самообладанието, което показва, когато глупави въпроси от враждебно настроени медии целяха да го провокират. Жив и здрав да е, от такива хора Българското здравеопазване има необходимост!
04.06.2020 10:08 / Отговор
Мариана Колева Благодаря на професора, щаба, цялото правителство и всички които бяха на първа линия. Бяхте страхотни. Адмирации
04.06.2020 11:39 / Отговор
7/8 простак Поздравления за всичко,което успяха да направят и за търпението,необходимо им за 7/8 простотиите.Ако дават лицата на задаващите въпросите съм сигурен,че ще са по-възпитани поне...
04.06.2020 13:41 / Отговор
Иван Тенев С този човек......направо одарих ме кьоравото !
04.06.2020 13:55 / Отговор
Погребалният агент най-после се отървахме от този плазмодий, нагъл, алчен за пари и власт, некомпетентен за председател на такъв щаб, лош човек. Плашеше хората и създаде паника и страх. Никаква организация за опазване на лекарите и мед. персонала. Другите заболявания останаха не лекувани. Покланям се на всички всеотдайни лекари и мед. персонал. Бог да ги пази.
04.06.2020 15:06 / Отговор
Ник Безсрамен злобен тотално неадекватен хейтър, обслужващ мерзки и долни политически щения!
04.06.2020 15:16
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети