Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Последно сбогом на Стефан Данаилов – изпратихме една Вселена (ГАЛЕРИЯ)

Общество

Последно сбогом на Стефан Данаилов – изпратихме една Вселена (ГАЛЕРИЯ)

Хиляди се простиха с актьора в Народния театър

Близки, приятели, министри, актьори и почитатели се стекоха в Народния театър, за да кажат последно сбогом на Стефан Данаилов.

Вселена, верен приятел, неповторим актьор, талант, национално богатство, будител, добър и прекрасен човек, помагащ на околните… Това са само част от определенията, дадени на Данаилов от хилядите, дошли да кажат последно сбогом на доайена на българското кино.

„Изключително тъжен и тежък момент. Отива си наистина един голям човек, голям приятел, голям хуманист, с голямо сърце. За съжаление от следващите дни ние все повече ще усещаме колко много ни липсва. Познаваме се с него от много отдавна. Всъщност с неговите филми израснахме в младежките години. След това съдбата бе такава, че ни събра професионално. Разбира се, той като актьор е прекрасен, после и като министър и депутат. Аз тогава бях в Министерство на финансите, работихме прекрасно, много се разбирахме. За последно го чух, когато беше в болницата във Варна. Имаше живец, имаше надежда, но за съжаление си отиде“, сподели за Tribune.bg министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Ще го запомня само с хубави неща. Това е една от личностите в България, за която могат да се кажат само добри неща, само любов и красиви преживявания с него. Нямам думи. Това си говорехме, че оше не можем да повярваме, все едно той е някъде сред нас. Човек е жив, докато е в спомените на хората, а той е в спомените на цяла България. Няма поколение, няма някой, който да не го е гледал, да не се е радвал на неговото изкуство. Има хора, които са се докоснали до него, което е щастие“, заяви актьорът Тончо Токмакчиев.

„Като всеки зрител и почитател ще го запомня като един от най-големите български артисти. Много голяма личност, голям учител, отзивчив човек“, отбеляза за Tribune кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Ще го запомня преди всичко с филмите му, с някои от ролите му в театъра, които съм гледал и разбира се като колега в Народното събрание – един от най-авторитетните депутати в парламента, според мен един от най-обичаните хора в България. Надявам се и съм сигурен, че няма да бъде забравен. Най-малкото, защото филмите му ще останат и ще бъдат гледани от хора, които не го помнят на живо и не са имали възможност да го гледат в момента, в който ги  е правил“, заяви за и народният представител от ГЕРБ – Тома Биков.

„Аз по-харизматична личност не съм познавал в живота си. По-качествена личност, извън огромния му талант, извън обичта на хората. Той притежаваше рядкото качество, освен таланта на сцената и на екрана, да бъде такъв и в живота. Липсата е страхотна за всички тези хора, които са тук. Огромна, огромна  тъга, че го няма вече. Сигурен съм, че за тези, които го познавахме – страхотна е липсата. Невероятен човек – толкова позитивен, толкова интуитивен, толкова положителен във всички моменти от живота си“, каза за Tribune.bg и министърът на културата Боил Банов.

„Един много слънчев човек, един великолепен артист. България загуби много, а българският театър и кино да не говорим. Снимал съм с него, работил съм и имам впечатления. Велик артист и ще го помня“, добави зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Президентът Румен Радев, който бе издигнат от инициативен комитет, оглавен именно от Стефан Данаилов, също дойде да се сбогува с големия актьор.

"Много е трудно да вкараме Стефан Данаилов в някакви рамки, за да го опишем с думи. Огромният му принос към българското кино, безрезервната му любов към хората, безкрайната отдаденост на неговите ученици. За мен той бе и човешкото лице на българската политика", категоричен е президентът.

Едни от първите на поклонението с червени рози в ръце бяха депутатите от БСП, които дойдоха да се простят с колегата и съпартиеца си. 

"Изпратихме една вселена от талант, красота, любов и мъдрост. Стефан носеше доброта в себе си и я раздаваше на другите. Винаги съпреживяваше е болките и тревогите на останалите като свои. Беше добър и широка скроен човек, почтен, за нас е вдъхновение и сила. Ние, българските социалисти загубихме свой духовен водач, осиротяхме. Макар че последните дни в болничната стая той ми каза не плачи каквото и да се случи, продължаваме заедно. И е прав. Въпреки смъртта, където и да сме, ние ще го носим в едно съкровено място в душите си. Поклон пред великия, непостижимия и незабравимия Стефан", каза Корнелия Нинова.

„Само хубави неща могат да се кажат за Стефан Данаилов. Огромна загуба е. Това каза Симеон Сакскобургготски, който бе сред множеството хора, дошли в Народния театър „Иван Вазов”, за да се простят с актьора.

„Познавах го повече като политик. По време на коалицията винаги ми правеше впечатление, че беше не само широко скроен човек, но и с позитивно мислене и градивни идеи. Допринесе много тази коалиция да се осъществи”, добави Сакскобургготски. „Имаше чудесно чувство за хумор. Имахме един чудесен диалог. Помня го заради огромното сърце и човещината”, подчерта той.

„Бяхме студенти. Той е една година по-малък. Просто не мога да си обясня сега какво ни свърза. Трима души – аз, Климент - Климбо и Ламбо. Много близки станахме, много близки бяхме. Свързваше ни една велика личност от Народния театър – Апостол Карамитев“, разказа за Tribune.bg и актьорът Славчо Пеев.

„Ламбо е митична фигура. Само му погледнете словото на откриването на Народното събрание. Беше, абе българин, много истински българин. На втори план беше това, че той си държеше на партията и така. Но той не го изтъкваше. Основното при него беше човекът, приятелите. Не знам каква беше тази дарба да бъде човек, да бъде нормален човек. В него беше вродено приятелското чувство към хората, към всички и хората така го имаха. Беше много жизнен, беше радостен, че играе. Това дойде много изведнъж, лека му пръст“,  каза още той.

„Първо ще го запомня като велик човек, преди всичко човек. Малко хора в изкуството през годините запазват тази светлина и тази доброта, която той носеше в себе си и разпръскваше. На толкова хиляди хора е помогнал. Ще го запомня и с това, че не само беше добър учител, но и пример за подражание в много отношения – не само като творец, но и като политик, и като човек. Благодарна съм за това, което той направи за мен, че работих с него по два от най-прекрасните телевизионни проекти и мисля, че ще бъде запомнен само с добро“, заяви за Tribune.bg Деси Бакърджиева.

Със сълзи на очи за Мастера си спомниха и неговите студенти.

„С огромно сърце, човек, който абсолютно винаги се раздава. Раздава себе си на всичките си студенти. Човек със страшно много деца. Той научи и нас да се раздаваме, да обичаме професията, да обичаме хората. Никога не се забравяше“, сподели Свежен Младенов.

„Стефан Данаилов беше пример за това как трябва да се държим. Дано да бъдем такива, свързани с живота. До колкото разбрах не е искал да си отива, кой иска?, каза Весела Казакова.

„Много земен човек беше Стефан Данаилов. Никога не се  имал за невероятен. Опита се и нас да научи на това. Беше откровен, много светъл лъч“, посочи Христо Терзиев.

„Ще го запомня с невероятната светлина, с която ни заразяваше всички, с любовта му към театъра, към човека и към истината. Най-важната среща в живота ми е този човек и безкрайно благодаря, че ми се случи. Той ми отвори вратата към това велико изкуство и сподели своята любов към него по най-сияйния начин“, добави и Илияна Коджабашева.

„Бог да го прости. Има два вида хора на света – Стефан Данаилов и останалите“, сподели и доведеният му син Росен Цанков.

"Изключително благородна личност, освен голям актьор. Таран, който проправи път в българското кино на едно цяло поколение актьори. Смея да твърдя, че е уважаван от всички, срещаше любовта на хората и това му даваше криле да лети", бяха думите за сбогом на председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Легендата почина на 27 ноември след продължително и тежко боледуване.

Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев, избиран е за народен представител 6 пъти.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още