Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Посмъртно отличие за двете лекарки, починали от COVID-19

Общество

Посмъртно отличие за двете лекарки, починали от COVID-19

Посмъртно отличие за двете лекарки, починали от COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Новоучреденото отличие носи името на героя на лекарското съсловие д-р Стефан Черкезов

Загиналите в борбата с коронавируса д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, и д-р Нели Пандева - Илиева от "Спешна помощ" – София, са първите удостоени (посмъртно) с новоучреденото от Български Червен кръст (БЧК), Централната комисия по професионална етика при БЛС и вестник "Български лекар" - Отличие за човеколюбие и висок морал "Д-р Стефан Черкезов", съобщават от съсловната организация.

Отличието носи името на героя на лекарското съсловие д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от горящ автобус и умира от тежки изгаряния. В негова памет през 2005 г. денят на подвига му е обявен за Национален Ден на Спасението.

До момента са издирени имената на над 130 лекари и 15 медицински сестри, които са загубили живота си по време на работа - от изтощение или след заразяване от своите пациенти. Такава е съдбата и на д-р Нено Планински, първия главен лекар на сливенската болница, който умира след заразяване от коремен тиф от свой пациент.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати