Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Посолството ни в Лондон помогна на група български граждани да се приберат от Единбург в България

Общество

Посолството ни в Лондон помогна на група български граждани да се приберат от Единбург в България

Посолството ни в Лондон помогна на група български граждани да се приберат от Единбург в България - Tribune.bg
Снимка:

Посолството ни в Лондон съдейства на група български граждани, които не са били допуснати да се качат на полет от Единбург до София на 27 декември в 15:35. От консулската служба към посолството са се свързали с авиокомпанията и са уточнили недоразумението. След активната намеса на екипа на мисията ни в Лондон въпросът е бил отстранен и българските граждани са били допуснати на борда на самолета навреме и са прибрали благополучно.

Като част от Великобритания, правилата, които се прилагат за пътуване от и до Шотландия, са същите като за останалите райони на страната. Те са публикувани на сайта на посолството ни в Лондон. От там призовават българските граждани да пътуват само, когато е абсолютно наложително.

От 00.00 часа на 24.12.2020 г. лицата, пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на които е позволено влизане в страната се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване. На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за COVID-19 на съответното летище у нас. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат – предписание за поставяне под задължителна изолация за  срок от 14 дни.

Към настоящия момент режимът за пътуване до Обединеното кралство не включва забрана за влизане на българските граждани. Пристигащите български граждани подлежат на 10-дневна карантина и трябва да попълнят електронен формуляр, в който да предоставят данните си за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

От 15 декември 2020 г. пристигащите в Англия от страни, които не са част от т.нар. „коридори за пътуване“, сред които е и България, имат опцията да си направят тест за COVID-19 за собствена сметка след 5-ия ден от самоизолацията си в Англия. При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината.


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети