Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Постковиден синдром или лечението на последствията от COVID-19

Общество

Постковиден синдром или лечението на последствията от COVID-19

Снимка:

След месеци на тежко боледуване с коронавирусна инфекция, пораженията върху човешкия организъм остават сериозни. Лекарското наблюдение в този период е задължително, смятат медиците от Военномедицинска академия. В ново изследване, цитирано в Канал 3, те отчитат тревожна тенденция- COVID-19 вече засяга и значително по-млади хора.

Най-трудно е за пациентите, преминали през болница. Постковиден синдром – така медиците от ВМА наричат усложненото здравословно състояние на преболедувалите тежка форма на коронавирус. Най-често и най-тежки са поражеията върху белия дроб. 

„Има редица научни съобщения за засягане на централната нервна система, на сърдечно съдовата система, гастроинтестинални нарушения, друг вид сърдечни нарушения, белодробна тромбоемболия. Наблюдава се инсулт при някой пациенти, реакции на черния дроб, на бъбреците, така че определено може да се каже, че това една мултисистемна болест“, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия във ВМА.

Енчева допълни, че в болницата доминират млади хора между 30 и 60 години, които нямат толкова често от придружаващи заболявания. Има обаче и пациенти с диабет и сърдечни заболявания, които преминават през болестта леко.

Очакват се данните на медиците от ВМА и за хората, преболедували заразата като данните от труда им ще послужат за борбата с коронавируса по света.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още