Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Постоянен арест за българите, заподозрени в шпионаж в полза на Русия

Общество

Постоянен арест за българите, заподозрени в шпионаж в полза на Русия

Постоянен арест за българите, заподозрени в шпионаж в полза на Русия - Tribune.bg
Снимка:

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

Тримата мъже и двете жени присъстваха в Уестминстърския магистратски съд чрез видеовръзка от четири различни затвора, като запазиха мълчание през цялото време, освен, за да потвърдят имената и рождените си дати, съобщи Би Би Си.

Всеки от тях е обвинен в "заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата".

Твърди се, че предполагаемите престъпления са извършени между 30 август 2020 г. и 8 февруари миналата година.

Заместник-главният магистрат Тан Икрам остави петимата в ареста до следващото изслушване по делото в съда "Олд Бейли" на 13 октомври.

Петимата - Орлин Русев, на 45 г., Бисер Джамбазов, на 42 г., Катрин Иванова, на 32 г., Иван Стоянов, на 31 г., и Ваня Габерова, на 29 г. - бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари по Закона за служебната тайна.

Преди това Русев, Джамбазов и Иванова бяха обвинени в "притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения".

Твърди се, че обвиняемите са извършвали наблюдение на хора и места, набелязани от Русия.

Такова наблюдение очевидно е имало за цел да помогне на Русия да проведе враждебни действия срещу целите, включително потенциални отвличания.

Описвайки обвиненията, прокурорът Катрин Селби каза, че "оперативният център в тази страна за престъплението шпионаж" е собственост на г-н Русев.

Домашният му адрес е вече затворена крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут.

Смята се, че Орлин Русев е организирал и управлявал шпионските операции на клетката от Обединеното кралство. Твърди се, че подобни операции са се провеждали във Великобритания и Европа.

Петимата души са обвинени, че са участвали в заговор с "лице, известно като" Ян Марсалек. Той не е обвинен по делото. Русев е получил задача от чужбина от лицето.

Марсалек е най-известен като австрийски бивш главен оперативен директор на компанията Wirecard, който е издирван в Германия, след като беше заподозрян в извършване на измама.

Смята се, че той е избягал на летище южно от Виена, преди да отлети за Беларус с частен самолет, и сега се намира в Русия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати