Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пострадали са над 10 хиляди декара гори при пожар в Родопите

Общество

Пострадали са над 10 хиляди декара гори при пожар в Родопите

Пострадали са над 10 хиляди декара гори при пожар в Родопите - Tribune.bg

Над 10 хиляди декара гори са пострадали при пожара в Източните Родопи, обобщи пред NOVA инж. Здравко Бакалов от Южноцентралното държавно предприятие. Огнената стихия, която тръгна от съседна Гърция в пограничния район на връх Вейката, е най-мащабната за последните 10 години.

От българската страна на границата щетите са основно по широколистната гора. Огънят е прогорил стъблата на дърветата близо до корените. „Това е предпоставка, след започване на вегетация рано напролет, дървото чисто физиологично да отслабне, дори да изсъхне. 2-3 дни след огъня всички букови дървета са с напукана и опадала кора”, обяснява Здравко Бакалов.

В последните дни преди настоящото захлаждане се появиха нови огнища при съседите. Гърците ангажираха 2 самолета в гасенето, всеки от които с капацитет да пренася по 16 тона вода.

В България основните усилия бяха насочени към разчистване на достатъчно широки просеки, които да не допуснат пламъците на наша територия. Помощ за пореден път оказаха 30 души от 31 механизиран батальон - Хасково. „Всички държавни служби, както и местното население, се включиха в гасенето и може би затова успяхме да овладеем пожара. Всички имаха желание да се справим, защото гората достига на метри от населените места”, сподели впечатленията си капитан Михаил Костадинов.

След 10 дни упорита борба с огъня, селата в подножието на връх Вейката са спасени. На наша територия догарят отделни огнища, които се наблюдават и контролират.

Докато българските лесовъди оценяват щетите след огнената стихия, в съседна Гърция търсят причината за огъня. Според техни медии версиите са различни, но свързани с човешка намеса. На границата специализиран отряд гръцки огнеборци от звеното за горски пожари увериха пред NOVA, че тяхната държава вече води разследване.

В най-южната част на България сушата продължава. В района не е валяло близо 3 месеца. Всички очакват с нетърпение напоителни есенни дъждове, които да намалят опасността от нови пожари.

Иглолистните дървета са по-уязвими при върхови пожари, когато огънят изгаря короната. В района обаче до такъв не се е стигнало и затова щетите са по-малки и възстановими.  „Опасността от върхов пожар е преминала. Ето, първите 1-2 метра са обгорели, но това не е проблем за дървото. Ще има нормален растеж”, категоричен е Здравко Бакалов.

Докато българските лесовъди оценяват щетите след огнената стихия, в съседна Гърция търсят причината за огъня. Според техни медии версиите са различни, но всички са свързани с човешка намеса.

В най-южната част на България сушата продължава. В района не е валяло близо 3 месеца. Всички очакват с нетърпение напоителни есенни дъждове, които да ликвидират опасността от нови пожари.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати