Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Поточна линия за 100 000 защитни очила пускат в Смолян

Общество

Поточна линия за 100 000 защитни очила пускат в Смолян

Снимка:

Всичко това се чака с години, а при нас го направихме веднага, заяви Борисов

Премиерът Бойко Борисов посети цех за предпазни средства в Смолян заедно с ген. Венцислав Мутафчийски, за да се запознаят с производството на предпазни очила от поликарбонат с висока степен на защита.

„Хората се стегнаха бързо и днес вече има по 100 000 на поточната линия. Тези очила са за хората на първа линия. Шлемовете се слагат отгоре на най-рисковите места. Всичко това се чака с години, а при нас го направихме веднага. Много колеги от Европа са ми заявили и затова ще пратим и на тях, за да ги оценят. Ние с нашата индустрия си създаваме всичко за новото време - за стокова търговия, която върви света в момента. В доста заводи работим по тази тема“, посочи премиерът Борисов.

Той призова производителя възможно най-бързо да се сертифицират тези продукти, за да се пратят и в Европа.

Ген. Мутафчийски изпробва защитните очила и шлем и сподели, че са много добри, а шлемът осигурява пълна защита.

„Нарочно не свалям очилата, защото те трябва да работят в непрекъснат режим и колкото по-малко се пипат, толкова е по-безопасно. А шлемът осигурява пълната защита. Удобни са, не се изпотяват вече ги нося при две различни температури. Доволен съм и мисля, че колегите също ще се зарадват", изтъкна шефът на щаба.

По думите на министър-председателя хората в предприятието са се стегнали и днес на поточната линия се правят по 100 000 защитни очила, които страната ни е предплатила на Китай. „Шлемът се слага на най-рисковите места, където има фонтан от слюнки, за да се предпазят докторите. Чака се с години, а не се приемат поръчки“, обясни премиерът.

Проф. Тодоров благодари от името на производителя и подчерта, че с такъв клас, от такъв поликарбонат, не се правят очила и шлемове в Европа.

"Всичко започна преди две седмици в Министерството на икономиката при министър Емил Караниколов, който ни покани на една среща да проучи възможностите България да се произвеждат предпазни средства, в т. ч. очила и шлемове. Буквално за ден решихме да започнем производство, с наш дизайн са очилата, не е взаимстван от никого. Това стана в петък, а в понеделник направихме първия образец на 3D принтер, което позволява да ги видим преди да инвестираме. Шлемът е следващата стъпка. Работим при пълна мобилизация 7 дена на три смени“, обяви ученият. Той коментира, че науката и бизнеса в България са постигнали нещо, което в Европа не са направили, а занапред трябва да имаме повече продукти с авторски права.

„По най-бързия начин в лабораторията да се сертифицират. И да има кашонче да пратим веднага за ЕК и за други държави, които са ми искали, за да може да върви паралелно процесът“, настоя Борисов.

 

Дойдох в завода в Смолян, където работят 1000 души, за да им кажа едно огромно „благодаря". Посещавам тези места, за да...

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 3 април 2020 г.  

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още